Inntekt-konsum-kurve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inntekt-konsum-kurven (i grønt) viser hvor mye konsumenten vil konsumere av hvert av de to godene for ulike inntektsnivåer (gitt ved de blå budsjettlinjene). Den grønne inntekt-konsum-kurven består av tangeringspunktene mellom de røde indifferenskurvene og budsjettlinjene. (Det sees her bort fra indifferenskurve I4 og I5, som ikke oppfyller transitivitetsbetingelsen.)

Inntekt-konsum-kurven er i konsumentteori en kurve som viser konsumsammensetningen av to goder for en konsument for forskjellige inntektsnivåer. Mengden konsumert av hvert gode plottes langs første- og andreaksen, og kurven består av de kombinasjonene av goder konsumenten velger for hvert inntektsnivå.[1]

I konsumentteori er inntektseffekten endringen i konsum som skyldes endring i konsumentens realinntekt (kjøpekraft). Endringen i realinntekt kan komme fra ytre faktorer (som endring i lønn) eller endringer i prisen på et gode. Ved en prisendring på et gode vil det også være en substitusjonseffekt. En endring i prisen på et gode vil føre til at helningen på budsjettlinjen endres, mens en endring som følge av ytre faktorer vil føre til en parallellforskyvning av budsjettlinjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Salvatore, Dominick. «Consumer Behavior and Individual Demand» (PDF). Oxford University Press. Arkivert fra originalen (PDF) 20. oktober 2012. Besøkt 29. april 2017.