Innlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Revisjon per 7. sep. 2019 kl. 13:31 av Howard2008 (diskusjon | bidrag) (Endret til Hamar som administrasjonssenter, med enkelte avdelinger i Lillehammer. Ref. https://snl.no/Innlandet.)
Hopp til navigering Hopp til søk
Innlandet (fylke fra 2020)
Innlandet representert med Hamar sentrum og Mjøsa. I bakgrunnen skimtes Nes, en halvøy i Ringsaker kommune. (Foto: Hamar kommune / skyphoto.no)
Befolkning: 386 836 (2018)
Areal: 52589,9 km²
Administrasjonssenter: Hamar (med enkelte avdelinger i Lillehammer)

Innlandet betegner området som i hovedsak dekkes av fylkene Hedmark og Oppland, og vil fra 2020 være navnet på den nye regionen/fylket når disse to fylkene slås sammen.

Området dekker nær 17 prosent[1] av fastlandsarealet i Norge, og spenner fra Osloregionen i sør til Trøndelag i nord. Mot vest avgrenses regionen av Jotunheimen og fjellområdene i Valdres, og har i øst grense mot Sverige.

Norges største innsjø, Mjøsa, ligger sentralt plassert midt i Innlandet. Rundt Mjøsa finner vi blant annet byene Brumunddal, Gjøvik, Moelv, Hamar og Lillehammer, som også omtales som Mjøsbyen og Mjøsbyregionen.

I tillegg til Norges største innsjø huser Innlandet også Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, og Norges lengste elv, Glomma.

Innlandet har en stor jord- og skogbruksbasert sektor. Om lag 20 prosent av jordbruksproduksjonen i Norge skjer i Innlandet[2], og rundt 40 prosent av all hogst.[3][4]

Hedmark og Oppland blir til Innlandet

Som en del av regionreformen ble det foreslått at Hedmark og Oppland skal slå seg sammen til ett fylke.[5] I desember 2017 ble det foreslått at navnet på det nye sammenslåtte fylket blir Innlandet.[6] Sammenslåingen ble formelt besluttet av de to fylkestingene i Hedmark og Oppland 15. januar 2018. Det ble også bestemt at det fremtidige fylkestinget i Innlandet vil ha 57 representanter.[7] Even Aleksander Hagen ble på det konstituerende møtet valgt til leder av fellesnemnda for sammenslåinga av fylkeskommunene i Oppland og Hedmark.[8] Nye Innlandet fylkeskommune blir en realitet fra 1. januar 2020[9].

Fylkesmannsembetet til det nye sammenslåtte fylket Innlandet er besluttet lokalisert i Lillehammer allerede fra 2019.[10] Hovedsetet for administrativ og politisk ledelse for den nye fylkeskommunen er besluttet lagt til Hamar, men det blir også fylkeskommunale funksjoner i Lillehammer.[11] Tidligere justisminister Knut Storberget er utnevnt til fylkesmann for Innlandet fylkeskommune.[12]

Sentrale institusjoner i Innlandet

En koalisjon fra næringslivet i Innlandet lanserte i 2014 en plan om å knytte sammen Innlandet med en tverrforbindelse i form av en rørbru over Mjøsa.[13] Prosjektet ble kalt BridgeX og er foreløpig på skissestadiet. Imidlertid foreligger det konkrete planer om å bygge en ny Mjøsbru omtrent der dagens Mjøsbru står.

Referanser

 1. ^ «Næringslivet i Innlandet». www.nho.no (norsk). Arkivert fra originalen 14. mars 2017. Besøkt 13. mars 2017. 
 2. ^ Bondelaget. «Landbruket i Innlandet skaper verdier» (PDF). 
 3. ^ Kåre Hobbelstad (13/2007). «Ressurssituasjonen i Hedmark og Oppland» (PDF).  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)[død lenke]
 4. ^ Ivar Stuve, Kristian Lein, Merethe Lerfald, Østlandsforskning. «Gull i Innlandets grønne skoger». 
 5. ^ Vibecke Wold Haagensen. «Hedmark og Oppland blir ett fylke». 
 6. ^ www.gd.no. «Innlandet blir navnet på det sammenslåtte fylket». 
 7. ^ www.h-a.no. «Ditt nye fylke heter Innlandet». 
 8. ^ «Her er den nye sjefen for Innlandet». Østlendingen. 16. januar 2018. 
 9. ^ «Innlandet fylkeskommune kommer i 2020». 
 10. ^ www.regjeringen.no. «Det nye fylkesmannsembetet i Hedmark og Oppland skal lokaliseres på Lillehammer fra 2019». 
 11. ^ www.h-a.no. «Hamar blir hovedsete - navnet blir Innlandet». 
 12. ^ «Storberget ny fylkesmann i Innlandet». NRK Hedmark og Oppland. 21. juni 2017. 
 13. ^ JAN MORTEN FRENGSTAD. «Her er BridgeX - drømmen om å knytte Innlandet sammen».