Ingeborg Bækholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ingeborg Bækholt
Født14. okt. 1925Rediger på Wikidata
Død10. okt. 1998Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiSosialistisk Venstreparti
Norges Kommunistiske Parti
Sosialistisk Folkeparti
NasjonalitetNorge

Ingeborg Marie Bækholt (født 14. oktober 1925, død 10. oktober 1998) var lærer, rektor og politiker i Stavanger.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ingeborg Bækholt vokste opp i vanskelige kår på trettitallet. Hennes far, Peder Jarl Hansen, hadde flere forskjellige jobber, han var både kunstner, sjømann og prøvde seg som bureiser. Mora Sigrid var vokst opp på en storgård på Nedre Eiker, men fikk oppleve mye armod i ekteskapet.

Datteren Ingeborg tok artium i 1945 og ble uteksaminert som lærer i 1950. Samme år giftet hun seg med Arnt Bækholt. Den første tiden som lærer kunne hun ikke få fast jobb fordi hun ikke var døpt, noe som var en forutsetning for å være lærer på 50-tallet. Etter hvert kom det nye regler, og hun ble med tiden rektor i Stavanger og satte varige spor etter seg som reformpedagog.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Bækholt var engasjert i kampen mot urettferdighet og ble tidlig med i den kommunistiske ungdomsbevegelsen. Norges Kommunistiske Parti stod sterkt i Stavanger, og Ingeborg ble med i sentralstyret, hvor hun var med til 1950, da hun ble ekskludert.

Sitt politiske engasjement holdt hun levende hele livet. Hun var sentral da Sosialistisk Valgforbund fikk sin forløper i Stavanger i 1971 i et samarbeid mellom SF, NKP, uavhengige sosialister og kristensosialister fra Misjonsskolen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]