Industrimekaniker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Industrimekaniker er en yrkesgruppe som utfører vedlikehold og montering av maskiner og utstyr. Faget kalles "Industrimekanikerfaget".

De arbeider innen en rekke virksomheter, som i olje- og gassvirksomhet, prosessindustri, matvareproduksjon, offshore, mekaniske verksteder og servicebedrifter. Industrimekanikerfaget er svært variert og man må kunne tenke helhetlig, jobbe tverrfaglig og selvstendig. Man må kunne bruke PC-baserte vedlikeholdsprogrammer, lagerstyring og overvåkningsprogrammer i tillegg til å være allsidig i sin evne.

Daglige gjøremål kan være alt fra rørarbeid, platearbeid, monteringsarbeid og feilsøking på maskiner og prosessutstyr. Man må kunne utføre sponfraskillende arbeid med ulike typer verktøy samt kjenne til sammenføyningsmetoder (Sveising og Lodding). I tillegg må man ha kunnskap om hydraulikk, pneumatikk, elektriske styresystemer og kunne tolke skjemaer og tekniske tegninger.

Industrimekanikerfaget er fysisk krevende og det innebærer også en del overtidsarbeid da vedlikehold av maskiner kan kreve produksjonsstans.

I Norge kan utdannelsen tas som to års videregående opplæring i skole og to år som lærling. Du kan også ta påbygg etterpå og få generel studiekompetanse

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]