Indicator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Indicator
Skjellvokseter (I. variegatus)
Skjellvokseter (I. variegatus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Indicator
Stephens, 1815
Norsk(e) navn: (sanne voksetere)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spettefugler
Familie: Vokseterfamilien
Underfamilie: Indicatorinae
Antall arter: 10
Habitat: trelevende, skog- og busklandskap
Utbredelse: Afrika sør for Sahara og Sørøst-Asia
Arter:

Indicator er en slekt i vokseterfamilien (Indicatoridae) med middels små trelevende spettefugler, som består av ti arter. Slekten sorterer i underfamilien Indicatorinae (egentlige voksetere). Artene i denne gruppen har et bredt og kraftig nebb og et unikt kosthold, som i stor grad består av bivoks og insekter. De har ekstra tykk hud og tynnvegget muskelmage. Alle er trolig hekkeparasitter.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det vitenskapelige navnet på gruppa følger av slektsnavnet Indicator, som igjen følger av artsnavnet indicator. Typearten er honninglosen (I. indicator), som er kjent for å lose både folk og andre dyr til bol med villhonning, i håp om at bolet blir brutt opp så den selv kan nyte av overskuddet med honning og bivoks.[1] Navnet betyr altså «fugl som indikerer» (hvor det finnes et bol med honning). I så måte er det norske navnet på arten, honninglos, nærmest en direkte og perfekt beskrivende oversettelse.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Short & Horne (2017).[2] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[3] Beskrivelser i parentes er ikke offisielle navn. Alle arter har nødvendigvis ikke fått norsk navn.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jobling, J. A. (2017). Key to Scientific Names in Ornithology. In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.) (2017). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  2. ^ Short, L.L. & Horne, J.F.M. (2017). Honeyguides (Indicatoridae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona
  3. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]