Indias bankvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Indias bankvesen har lang historie. I Manu Smriti er det regler for innlåning av penger samt retningslinjer for renter. Det moderne bankvesenet ble imidlertid grunnlagt av Det britiske ostindiske kompani. Det første bankaksje-selskapet, The General Bank of India, ble grunnlagt i 1786. Senere ble også Bank of Hindustan grunnlagt, som overlevde som bank frem til 1906, samt Bengal Bank.

Selskapet selv grunnla Bank of Bengal i 1809, ettersom den første bengalske banken gikk konkurs, og Bank of Bombay i 1840, etterfulgt av Bank of Madras i 1943. I 1920 fusjonerte disse bankene, og dannet Imperial Bank of India. Ved en ny lov i det selvstendige India ble Imperial Bank nasjonalisert sammen en rekke andre banker. I 1969 ble en ytterligere bølge av nasjonalisering av banker gjennomført, da 14 større banker ble ekspropriert av den indiske regjeringen. Den siste bølgen av nasjonalisering kom i 1980, da 6 banker ble overtatt av staten.

Noen private banker har imidlertid overlevd den sosialistiske politikken som ble ført i Kongresspartiets hegemoni-periode, og ytterligere andre har etterhvert blitt grunnlagt. Til tross for dette er den indiske staten dominerende innen banksektoren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Engelskspråklig
  • The Evolution of the State Bank of India (The Era of the Imperial Bank of India, 1921-1955) (Volume III)