Independence Day (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Independence Day
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Utgivelsesår1996
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde145 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRoland Emmerich
ProdusentDean Devlin
ManusforfatterDean Devlin, Roland Emmerich
MusikkDavid Arnold
Foran kamera
MedvirkendeWill Smith,
Jeff Goldblum,
Bill Pullman
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Independence Day er en amerikansk sciencefictionfilm fra 1996 regissert av Roland Emmerich og har Will Smith i hovedrollen.

Independence Day handler om en invasjon fra verdensrommet av utenomjordiske vesener og med fokus på en gruppe desperate enkeltindivider og familier som samles i ørkenen i Nevada, og sammen med resten av den menneskelige befolkningen, deltar i en siste motangrep den 4. juli, samme dato som feiringen av den amerikanske uavhengighetsfeiringen, derav tittelen.

Mens Emmerich promoterte science-fiction-filmen Stargate i Europa fikk han ideen for Independence Day da han fylte ut et spørreskjema som spurte om hans tro på eksistensen av utenomjordiske vesener. Sammen med Dean Devlin, som han skrev manuset sammen med, besluttet de å innlemme et storstilt angrep da de hadde merket seg at de fleste utenomjordiske vesener i de fleste invasjonsfilmer reiste lange distanser gjennom verdensrommet bare for å holde seg skjult straks de nådde Jorden. Den første innspillingen av filmen begynte i juli 1995 i New York, og filmen var offisielt ferdig den 20. juni 1996.

Filmen var planlagt å bli vist den 3. juli 1996, men grunnet den store forventningen hadde mange kinoer i USA begynt å viste den allerede den 2. juli, den samme dagen hvor fortellingen i filmen også begynner. Filmens kombinerte amerikanske og internasjonale brutto inntjening var 816 969 268 dollar, noe som på det tidspunktet var den nest meste bruttoinntekten gjennom alle tider. Filmen vant også en Oscar for visuelle effekter, ett av dem var å sprenge Det hvite hus i Washington i luften.

Kritikernes syn på filmen var derimot blandet. Independence Day er rangert som «fersk» på Rotten Tomatoes med en 60 prosent positiv rangering, med 33 ut av 55 kritikere som ga den positiv anmeldelser.[1] Filmen har en metaberegning på 59 (basert på 18 anmeldelser) hos Metacritic.[2]

I 2016 kom oppfølgeren, Independence Day: Resurgence.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Den 2. juli 1996 ankommer et enormt moderskip i nærheten av jordkloden, og distribuerer flere mindre romskip som sprer seg over flere større byer over hele verden. David Levinson, en MIT-utdannet satellitt-tekniker, dekoder et signal innebygd i globale satellitt-overføringer, og innser at romvesen planlegger et koordinert angrep. Med hjelp fra hans eks-kone, kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus, Constance Spano, får David og faren Julius tilgang til det ovale kontor og varsler USAs president Thomas Whitmore (spilt av Bill Pullman) om trusselen.

Whitmore ønsker å evakuere en rekke større byer, deriblant New York City, Washington, D.C. og Los Angeles. Men dette viser seg å være litt for sent. Alle romskipene avfyrer hver sin destruktive laser-stråle, noe som forårsaker en gigantisk eksplosjon. Dette ødelegger en rekke byer over hele verden, og dreper millioner av mennesker. President Whitmore, David Levinson, og noen få andre flykter om bord på Air Force One ettersom den amerikanske hovedstaden blir ødelagt sammen med en rekke andre byer.

Den 3. juli 1996 forsøker menneskene et mot-angrep mot de fremmede inntrengerne, men romskipene deres er skjermet for å hindre slike angrep fra mennesker. Hver UFO lanserer deretter fartøy, som ødelegger de menneskelige skvadronene og militærbaser. Kaptein Steven Hiller, en av oppdragets skvadron-ledere, overlever så vidt. Han får også tak i et romvesen som han frakter til Area 51, hvor president Whitmore nettopp har landet. USAs Forsvarsminister Albert Nimzicki avslører også at en fraksjon innenfor amerikanske myndigheter har vært involvert i en UFO-konspirasjon helt siden 1947, når en av inntrengernes angripere styrtet i nærheten av Roswell.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]