Incroyables og merveilleuses

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av en incroyable og en merveilleuse, franske motelapser som i 1790-årene etterliknet den nyklassisistiske draktstilen fra England.
Samtidig maleri av to incroyables i overdreven, fargerik direktoardrakt. De har blant annet rufsete hårfrisyre a`l'orielle de chien (i hundeøre-stil), store halsbind og kravatter, korte vester, jakker med store krager og slag samt trange knebukser. Den ene har kastorhatt, og støvler, den andre tosnutet hatt og lette sko.

Les incroyables (uttales omtent le ængkroajabl, fransk for «de utrolige») og deres kvinnelige motstykker les merveilleuses (uttales le mervejøses, «de vidunderlige») var klengenavn for unge moteløver som tilhørte en subkultur i det franske direktoriet i 1790-årene.[1] De ble kjent for en overdådig, nesten uflidd klesstil og for å forvrenge uttalen av visse konsonanter og stadig gjenta ordene c'est incroyable! («det er utrolig!»).

Navnene på disse gruppene ble av og til uttalt incoyables og meveilleuses uten bokstaven «r». Dette ble gjort som en reaksjon mot de vanskelige årene etter den franske revolusjonen. Fordi så mange hadde lidd og mistet familie og venner i terroren som fulgte med de store samfunnsomveltningene da, var et av påfunnene å avskaffe «r», forbokstaven i ordet «revolusjon».

Klesstil[rediger | rediger kilde]

Les incroyables og les merveilleuses ble først og fremst lagt merke til i motebildet i Paris i direktoriet-tiden fra 1795 til 1799. Klesstilen deres regnes derfor som en ytterliggående variant av det som er blitt kalt direktoarstil (style directoire). Tilhengerne introduserte nye og utfordrende klesdrakter ved å overdrive motestrømningene fra England, også kalt à l'anglaise. Der hadde nyklassismen blant annet medført nye frisyrer og Werther-drakt og chemisekjole etter antikke forbilder. De franske draktene som karikerte denne stilen, ble laget av fargerike, ofte stripete tekstiler. I tillegg hadde både kvinner og menn rufsete frisyrer, kjempestore halsbind, hodeplagg og øreringer. Den etablerte direktoardrakten var preget av de samme moderne stilidealene, men på en mer dempet måte. De markerte overgangen til 1800-tallets empirestil med «nakenmote» for kvinnene og enklere klesdrakt for mennene.

I 1798 ble det for øvrig arrangert en utstilling av nye møbler og andre produkter fra Frankrike som viste påvirkningen fra antikkens former og naturlige letthet og forkjærligheten for luksus.

Andre betydninger[rediger | rediger kilde]

  • Incroyable var på 1700-tallet også fransk kallenavn for leketøyet jo-jo som da var på moten.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Direktoarstil
  • Wertherdrakt, engelskinspirert mannsdrakt fra 1770-årene med trange bukser, støvler, høy hatt med rund brem og frakk med stor krage

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]