Imperiali kvote

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Imperiali kvote, eller Imperiali forholdstall, er en formel som brukes til å finne antall stemmer som trengs ved noen typer forholdstallsvalg, da sammen med største brøks metode i et proporsjonalt system med listevalg. Imperiali kvote skiller seg fra Imperialis metode ved at sistnevnte er bruker høyeste gjenværende stemmetall, og er til forveksling lik d'Hondts metode bortsett fra at deletallet 1 fjernes slik at man deler på 2, 3, 4 osv. Begge er oppkalt etter den Belgiske senatoren Pierre Imperiali.

Metoden brukes lite, men brukes i Ecuador og ved regionalvalg i Belgia. Italia brukte Imperiali kvote fra 1946 til 1993.

I et system der mange partiet får akkurat nok stemmer til å nå Imperiali kvoten, så kan denne metoden fordele flere seter enn det er plasser å fylle. Det kan ikke skje ved bruk av Hare kvote eller Droop kvote. Dersom det skjer må man velge en større kvote, som Droop kvoten. Når det ikke skjer vil Imperiali kvoten favorisere store partier over små.[1]

Formel[rediger | rediger kilde]

Imperiali kvote =

  • Antall gyldige stemmer er antallet korrekt utfylte stemmer avgitt ved et valg.
  • Antall seter er antall posisjoner som skal fylles i valget.

Eksempel med STV[rediger | rediger kilde]

I et valg kan 3 kandidater kjemper om 2 seter: Kåre, Gro, Kjell Magne. Det er 102 velgere, der 2 stemmer er ugyldige.

60 stemmer

  1. Kåre
  2. Gro

14 stemmer

  1. Gro

26 stemmer

  1. Kjell Magne
  2. Kåre

Det er 100 gyldige stemmer og 2 seter, så Imperiali kvoten blir:

I første opptellingsrunde er preferansene de følgende:

  • Kåre: 60
  • Gro : 14
  • Kjell Magne: 26

Kåre har over 25 stemmer og når kvoten. Han velges direkte, og har 35 overflødige stemmer som overføres til Gro. Kjell Magne når også kvoten, og blir derfor også valgt i første runde.

Det blir derfor ingen andre opptellingsrunde, og de 14 førstestemmene og 35 overførte stemmene kommer ikke til nytte selv om dette er flere enn Kjell Magnes 26.

Fordeler og ulemper[rediger | rediger kilde]

Imperiali kvote er mindre enn Droop og Hare kvote, og flere kandidater når derfor kvoten, noe som gir færre opptellingsrunder. Imperiali kvote er mindre proporsjonal enn Droop og Hare kvote, og favoriserer store partier. De samme stemmetallene og bruk av Hare kvote gjør også at Kjell Magne blir valgt, mens med Droop gjør at Gro blir valgt. Dette skjer til tross for at Imperiali normalt favoriserer store partier mer enn Droop, og er et utslag av den lave kvoten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]