Imad Mugniyah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Imad Mugniyah
Født7. des. 1962Rediger på Wikidata
Tayr Debba
Død12. feb. 2008[1][2]Rediger på Wikidata (45 år)
Kafr Sousa
BeskjeftigelseMilitær befalingshavende Rediger på Wikidata
Utdannet vedAmerican University of Beirut
FarFaez Mughniyah
MorAminah Salameh
BarnJihad Mughniyah
PartiFatah (–1984)
Hizbollah
NasjonalitetLibanon
GravlagtBeirut

Imad Mugniyah (født 7. desember 1962 i Tayr Debba i Libanon, drept av bilbombe den 12. februar 2008 i bydelen Kafr Sousa i Damaskus i Syria) var leder for Hizbollahs militære styrker.

23. oktober 1983 kjørte en lastebil med sprengstoff inn i den amerikanske ambassaden og en amerikansk marinebrakke i Beirut. Ambassadebygningen ble sprengt i småbiter og 299 mennesker mistet livet. USA holder Imad Mugniyah ansvarlig for disse angrepene.

I oktober 2001 dukket Imad Mugniyah opp på FBIs liste over topp 22 Most Wanted Terrorists, og det ble utlovet en belønning på 5 millioner dollar for tips som kunne føre til hans arrestasjon.

1990-tallet forsøkte Mossad å likvidere Mugniyah i Sør-Beirut. De klarte å drepe broren hans i operasjonen, og de håpet dette ville gi en ny mulighet til å kidnappe eller likvidere ham i brorens begravelse. Men Mugniyah møtte ikke opp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Imad-Mugniyah, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ fr.jpost.com[Hentet fra Wikidata]