Ilze Burkovska Jacobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ilze Burkovska Jacobsen
Født13. des. 1971Rediger på Wikidata (52 år)
BeskjeftigelseJournalist, filmregissør, manusforfatter Rediger på Wikidata

Ilze Burkovska Jacobsen (født 13. desember 1971) er en latvisk filmregissør og journalist som har vært bosatt i Norge siden 1990. I 2020 mottok hun Vestfold og Telemarks fylkeskulturpris.

Utdannelse og virke[rediger | rediger kilde]

Ilze B. Jacobsen har blant annet studert TV-regi ved Høgskolen i Lillehammer. Som filmskaper har hun særlig laget dokumentarer, og dokumentarserier for barn, i samarbeid med ektemannen Trond Jacobsen. Sammen driver de filmproduksjonsselskapet Bivrost Film & TV as i Tønsberg i Vestfold der de har bodd siden 1995.

Ilze B. Jacobsens debutfilm, dokumentaren Klassebildet fra 2001, fikk internasjonal oppmerksomhet og ble vist i flere land. Min mammas gård fra 2008 ble valgt ut til Den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) høsten samme år. Filmen har vært nominert til en rekke festivaler og vunnet prisen for beste dokumentarfilm i Norge (Gullruten - 2010), Latvia (Latvian National Film award - 2009) og Polen (ART of the Document - 2009). Det er en dokumentarfilm om de historiske omveltningene i Latvia, og en personlig skildring av Jacobsens mor Tale Kalna og hennes liv på et latvisk småbruk.

De senere årene har Burkovska Jacobsen laget barnedokumentarserien Sånn er Jeg, og sånn er Det, som består av 20 portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Serien er nominert til en rekke priser og festivaler. Sånn er Jeg... er co-produsert med NRK Super, med finansiering fra BUFdir. Den er laget i samarbeid med regissør Marianne Müller og produsent Trond Jacobsen. Trioen laget også barnedokumentarserien Norge +, som ble første gang sendt på NRK i 2014.

Ilze B. Jacobsens første langfilm er My Favorite War fra 2020. Det er en animert dokumentarfilm om regissørens oppvekst i Sovjetunionen under den kalde krigen. Filmen er en samproduksjon mellom hovedprodusent Bivrost film&tv (Norge) og Ego-Media (Latvia) og bygger på tegninger av Svein Nyhus. My Favorite vant Prix Contrechamp i klassen for langfilm under Annecy International Animated Film Festival 2020.[1]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Ilze B. Jacobsen mottok i årene 2011–2013 Statens Arbeidsstipend fra Norsk kulturråd.

I 2020 ble hun tildelt Vestfold og Telemarks fylkeskulturpris. Juryens begrunnelse for tildelingen var at Jacobsen som filmskaper setter «viktige samfunnstemaer på dagsorden i sine filmer og serier» og videre utviser et sosialt engasjement som når et bredt publikum.[2][3]

Filmografi (regi på dokumentarfilmer og -serier, utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 2001: Klassebildet Arkivert 6. mai 2014 hos Wayback Machine. (The Class Photography) - Regissørens portrett av fem klassekamerater. En historie om Latvia fra 1980 til 2000, NRK.
  • 2004: Arret fra Norge (The Scar from Norway) - Journalistisk dokumentarfilm om en litauer som mistet hånden i en arbeidsulykke, for Dokument 2
  • 2005: Gutta på broen (Boys on the Bridge) - Journalistisk dokumentarilm om de første balterne som meldte seg inn i Fellesforbundet etter en arbeidskonflikt i Norge, for Dokument 2
  • 2006: Barn møter kunst – i Den kulturelle skolesekken (Children Meets Art). Laget for Norsk kulturråd.
  • 2007: Nord & Fram – 5 kvinner fra Sør – dokumentarfilm om fem nordiske karrierekvinner med innvandrerbakgrunn. Laget for Nordisk informasjonskontor Sør-Norge.
  • 2008: SolvangNytt (Solvang Times) – dokumentarfilm for barn om tre venninner som lager en skoleavis på Solvang i Tønsberg.
  • 2008: Min mammas gård (My Mothers Farm) – dokumentarfilm om en kvinnes liv på et småbruk i Latvia. Prisvinnende dokumentarfilm (Gullruten i Norge, Latvian National Film award).
  • 2010: Mothers, Daughters, Dresses - dokumentarfilm om to tenåringsjenter og deres mødre i Norge og Latvia.
  • 2011: Klassebildet - Ti år klokere Arkivert 6. mai 2014 hos Wayback Machine. (The Class Photography - Ten years wiser) - Vi møter igjen klassekameratene fra den første filmen, NRK. Vinner av Dienas Cultural Award 2012.
  • 2010–2020 Sånn er Jeg og sånn er Det - (It's Me, you see) - 4. Sesonger. Portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Serien er nominert til en rekke priser og festivaler. Co-produsert med NRK Super, med finansiering fra BUFDIR Arkivert 7. februar 2012 hos Wayback Machine..
  • 2013 - My Favorite War - Utviklingsprosjekt for en helaftens animert dokumentarfilm om regissørens oppvekst i Sovjetunionen under den kalde krigen. Co-produksjon mellom hovedprodusent Bivrost film&tv as Arkivert 6. mai 2014 hos Wayback Machine. (Norge), Ego-Media (Latvia). Tegninger av Svein Nyhus.
  • 2020 Ferdigstilling og premiere av My Favorite War.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Annecy Festival 2020 om Ilze Burkovska Jacobsens My Favorite War
  2. ^ «Fylkeskulturprisen». Vestfold og Telemark fylkeskommune. Besøkt 7. oktober 2022. 
  3. ^ «Filmskaper Ilze Burkovska Jacobsen får Vestfold og Telemarks første fylkeskulturpris». Vestfold og Telemark fylkeskommune. 22. oktober 2020. Besøkt 7. oktober 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]