Ilze Burkovska Jacobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ilze Burkovska Jacobsen
Født13. desember 1971 (46 år)
Beskjeftigelse Journalist, filmregissør

Ilze Burkovska Jacobsen (født 13. desember 1971) er en latvisk filmregissør og journalist som har vært bosatt i Norge siden 1990.

Ilze B. Jacobsen har blant annet studert TV-regi ved Høgskolen i Lillehammer. Som filmskaper har hun særlig laget dokumentarer, og dokumentarserier for barn, i samarbeid med ektemannen Trond Jacobsen. Sammen driver de filmproduksjonsselskapet Bivrost Film & TV as i Tønsberg i Vestfold der de har bodd siden 1995.

Ilze B. Jacobsens debutfilm, dokumentaren Klassebildet fra 2001, fikk internasjonal oppmerksomhet og ble vist i flere land. Min mammas gård fra 2008 ble valgt ut til Den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) høsten samme år. Filmen har vært nominert til en rekke festivaler og vunnet prisen for beste dokumentarfilm i Norge (Gullruten - 2010), Latvia (Latvian National Film award - 2009) og Polen (ART of the Document - 2009). Det er en dokumentarfilm om de historiske omveltningene i Latvia, og en personlig skildring av Jacobsens mor Tale Kalna og hennes liv på et latvisk småbruk.

De senere årene har Burkovska Jacobsen laget barnedokumentarserien «Sånn er Jeg, og sånn er Det», 20 portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Serien er nominert til en rekke priser og festivaler. «Sånn er Jeg...» er co-produsert med NRK Super, med finansiering fra BUFDIR. Den er laget i samarbeid med regissør Marianne Müller og produsent Trond Jacobsen. Trioen lager også en barnedokumentarserie med arbeidstittel «Her er Jeg...» som skal ferdigstilles i 2014.

I løpet av 2014 ferdigstiller Ilze B. Jacobsen forprosjektet for My Favorite War - en helaftens, animert dokumentarfilm om regissørens oppvekst i Sovjetunionen under den kalde krigen. Dette er en co-produksjon mellom hovedprodusent Bivrost film&tv as (Norge), Ego-Media (Latvia) og BalanceFilm (Tyskland). Tegningene til filmen er laget av Svein Nyhus.

Ilze B. Jacobsen har i årene 2011–2013 mottatt Statens Arbeidsstipend fra Norsk kulturråd.

Filmografi (regi på dokumentarfilmer og -serier, utvalg)[rediger | rediger kilde]

 • 2001: Klassebildet (The Class Photography) - Regissørens portrett av fem klassekamerater. En historie om Latvia fra 1980 til 2000, NRK.
 • 2004: Arret fra Norge (The Scar from Norway) - Journalistisk dokumentarfilm om en litauer som mistet hånden i en arbeidsulykke, for Dokument 2
 • 2005: Gutta på broen (Boys on the Bridge) - Journalistisk dokumentarilm om de første balterne som meldte seg inn i Fellesforbundet etter en arbeidskonflikt i Norge, for Dokument 2
 • 2006: Barn møter kunst – i Den kulturelle skolesekken (Children Meets Art). Laget for Norsk kulturråd.
 • 2007: Nord & Fram – 5 kvinner fra Sør – dokumentarfilm om fem nordiske karrierekvinner med innvandrerbakgrunn. Laget for Nordisk informasjonskontor Sør-Norge.
 • 2008: SolvangNytt (Solvang Times) – dokumentarfilm for barn om tre venninner som lager en skoleavis på Solvang i Tønsberg.
 • 2008: Min mammas gård (My Mothers Farm) – dokumentarfilm om en kvinnes liv på et småbruk i Latvia. Prisvinnende dokumentarfilm (Gullruten i Norge, Latvian National Film award).
 • 2010: Mothers, Daughters, Dresses - dokumentarfilm om to tenåringsjenter og deres mødre i Norge og Latvia.
 • 2011: Klassebildet - Ti år klokere (The Class Photography - Ten years wiser) - Vi møter igjen klassekameratene fra den første filmen, NRK. Vinner av Dienas Cultural Award 2012.
 • 2010–2012: Sånn er Jeg og sånn er Det - (It's Me, you see) - Dokumentarserie for barn i 20 episoder. Portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Serien er nominert til en rekke priser og festivaler. Co-produsert med NRK Super, med finansiering fra BUFDIR.
 • 2013 - My Favorite War - Utviklingsprosjekt for en helaftens animert dokumentarfilm om regissørens oppvekst i Sovjetunionen under den kalde krigen. Co-produksjon mellom hovedprodusent Bivrost film&tv as (Norge), Ego-Media (Latvia) og BalanceFilm (Tyskland). Tegninger av Svein Nyhus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]