Ilja Pavlov Najdenov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ilja Pavlov Najdenov
Født6. august 1960Rediger på Wikidata
Byprovinsen SofiaRediger på Wikidata
Død7. mars 2003Rediger på Wikidata (42 år)
SofiaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet BulgariaRediger på Wikidata

Ilja Pavlov Najdenov (født 6. august 1960, død 7. mars 2003 i Sofia, Bulgaria) var en bulgarsk bryter og forretningsmann.

Han var en dyktig bryter og var bulgarsk mester i sin vektklasse. Før han ble forretningsmann og grunnla sine første selskaper, så gikk han på Institutt for fysisk fostring som ligger i Sofia. Det var ved dette instituttet de aller fleste fremtidige olympiske mestere fra Bulgaria ble utdannet. Han giftet seg i 1982 med datteren til et medlem av den statlige bulgarske overvåkningstjenesten.

Pavlov var leder og grunnlegger av bedriften Multigroup. Han var også president i Bulgarias største industrielle holdingselskapet, MG Corporation. Pavlov var rangert som den åttende rikeste mannen i Sentral-og Øst-Europa av det polske magasinet Wprost i november 2002. Han ble sagt å være verdt 1.5 amerikanske milliarder.

Da han forlot sitt kontor omringet av 10 livvakter om kvelden den 7. mars 2003, gjennomboret en kule fra en skarpskytter hjertet hans. Hele Bulgarias elite var til stede ved begravelsen for å vise ham den siste ære. Da han ble begravet i sin hjemby i Arbanasi i det nordlige Bulgaria, var det syv biskoper som sto ved graven hans. Ingen andre bulgarere har noen gang hatt så mange i sin begravelse som det Iliya hadde i sin.

Dagen før den fremtredende bulgarske milliardæren hadde blitt skutt ned og drept i hovedstaden Sofia, hadde han vitnet under rettssaken mot den tidligere statsministeren, Andrei Lukanov. Pavlovs selskap sysselsette rundt 10 000 personer på det tidspunktet da Pavlov ble skutt. Pavlov overlevde et forsøk på at noen prøvde å ta livet hans i 2001, da en bombe eksploderte på veien som gikk utenfor huset hans.