Ilimanaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 69°4′51,330″N 51°6′49,702″V Ilimanaq (grønlandsk for «forventningsplassen»), som på dansk kalles Claushavn er en bygd på vestkysten av Grønland.

Bygda ligger innerst i Diskobukta, ca. 15 km fra Ilulissat i Ilulissat kommune i Vestgrønland amt. Den ligger på sørsiden av utløpet av isfjorden Ilulissatfjorden, som også er på UNESCOs verdensarvliste. Herfra har man utsikt over de manger isfjellene som flyter i Diskobukta, og man kan se over til Det danske navnet har den fått fra den nederlandske hvalfangeren Klaes (Klaus) Pieterz Torp, som bodde i området på første halvdel av 1700-tallet.

Bygda er en av de eldste bosettingene i Grønland. Ilimanaq ble grunnlagt ca. samtidig med Ilulissat; i år 1741. Antall innbyggere er i dag ca. 96. Hovednæringsveiene her er jakt, fiske og turisme. To av husene i bygda, som er tidligere jakthytter, brukes til utleie til turister. Bygda har både gatelys og oppmerkede løyper i nærområdet. De har også et lokalt supermarked som heter Pilersuisoq, som har åpent hver dag. Mobildekningen er svært dårlig her, men noen av de innfødte har innlagt fasttelefon.

Fram til 1. januar 1971 tilhørte bygda Qasigiannguit kommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]