Ikke-forstørrende optisk sikte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et ikke-forstørrende optisk sikte[1][2] er et siktesystem som bruker optiske linser (flate og/eller buede), men som ikke forstørrer det som sees gjennom siktet. Vanlige linsematerialer inkluderer glass eller plastikk, gjerne med ulike optiske belegg.

Ikke-forstørrende optiske sikter kalles også 1×-sikter, ettersom de ikke forstørrer bildet, hvilket er det samme som å multiplisere med 1x ("en ganger forstørrelse"). Til sammenligning vil en forstørrelse på 2x øke den tilsynelatende størrelsen slik at et objekt vil se dobbelt så stort ut gjennom siktet som i virkeligheten.

Noen vanlige typer ikke-forstørrende optiske sikter er:

  • Rødpunktsikte (også kjent som reflektorsikte eller reflekssikte), som fungerer ved at det opplyste retikkelet blir dannet ved refleksjon mot siktevinduet.
  • Holografisk sikte, hvor retikkelet er et hologram bygd inn i siktevinduet.
  • 1x prismesikte. Et prismesikte refererer her til et kikkertsikte med et fast (ikke-justerbar) forstørrelse.[3] Et ikke-forstørrende prismesikte har derfor nominell forstørrelse på 1x.[4]

Brukergrensesnitt[rediger | rediger kilde]

Retikkel[rediger | rediger kilde]

Ikke-forstørrende optiske sikter har enten etset retikkel (på prismesikter)[5] eller en ikke-etset retikkel (for holografiske og rødpunkt-sikter). Årsaken til at rødpunktsikter vanligvis ikke har etset retikkel er at side- og høydejustering av siktet vanligvis gjøres ved å flytte lysprojeksjonen (og ikke siktevinduet). Etsede retikler på prismesikter kan enten være helt eller delvis opplyst, mens holografiske og rødpunkt-retikler må være fullt opplyste.

Retikler kan være enkle og bestå av bare en "prikk", eller mer avanserte med lineært graderte overhold i milliradianer (mrad) og buemnutter (MOA), eller med parabolsk graderte overhold tilpasset en spesiell patron og ladning (kulebanekompensator) gradert i for eksempel meter eller yards. Holografiske[6] og prismesikter er kommersielt tilgjengelige med avanserte retikler, mens kommersielle rødpunktsikter kun er tilgjengelige med enkle retikler (ettersom de justerer treffpunktet ved å flytte projeksjonen).

Belysningen av retikkelet kan være elektronisk (for eksempel via batteri eller solcellepanel[7]), via fiberoptikk[8] eller fluorescens (for eksempel tritium[9]).

Rødt er den vanligste fargen på retikler både for rødpunktsikter,[10] holografiske sikter[11] og prismsikter,[4] etterfulgt av grønt. Både rødt og grønt gir ofte god synlighet av retikkelet, avhengig av miljø og personlige preferanser.[trenger referanse]

Ratt[rediger | rediger kilde]

Ikke-forstørrende optiske sikter brukes først og fremst brukes på korte avstander (for eksempel ut til 100 meter, avhengig av målets størrelse og synlighet[trenger referanse]), og derfor har mange ikke-forstørrende sikter lukkede ratt. For å øke presisjonen på lengre hold har noen ikke-forstørrende sikter utvendige ratt for å kompensere for kulebanen (både i høyde- og sidejustering), som for eksempel på rødpunktsiktet Aimpoint M5B[12][13][14] og 1x prismesiktet Vortex Spitfire AR.[15] Eksempelvis har Aimpoint M5B graderinger ut til 500 meter,[16] som et presist alternativ til å "holde over" (det å sikte over målet) på lengre avstander.

Sammenligning av de ulike typene[rediger | rediger kilde]

Følgende avsnitt sammenligner generelle fordeler og ulemper knyttet til de tre forannevnte ikke-forstørrende optiske sikteteknologiene (rødpunktsikte, holografisk sikte og 1x prismesikte).

Parallakse

Alle de tre nevnte siktetypene må stilles inn av produsenten til å være parallaksefri på en gitt avstand, men i praksis er alle de tre typene "nær parallaksefrie" fra et par meter. (Åpenbart vil definisjonen av "nært parallaksefri" avhenge av de spesifikke kravene til nøyaktighet på skiven). Avhengig av modell og produsent kan den sanne parallaksefrie avstanden for eksempel settes på 50 eller 100 meter, og parallaksefeilen vil øke på avstander kortere eller lengre enn denne.

Ratt

Alle de tre nevnte siktetypene kan implementeres med enten lukkede eller åpne justeringsratt (og som kan justeres for hånd eller med verktøy). Alle siktetypene kan også implementeres med eller uten nullstopp-funksjon.

Lysgjennomgang
  • Rødpunktsikter trenger et reflekterende belegg slik at det opplyste retikkelet blir reflektert tilbake og blir synlig for skytteren. Dette belegget vil redusere lysgjennomgangen til linsen, hvilket vil gjøre at målet virker noe mørkere.
  • Holografiske og prismesikter kan ha klare linser, og har derfor potensial for bedre lysgjennomgang.
Retikler
  • Rødpunktsikter har i praksis ofte kun et enkelt retikkel med en lysende prikk, og har sjelden har mer avanserte retikler (grunnet tekniske begrensninger, ettersom den projiserte prikken vanligvis flyttes når man justerer siktet). Dette er også grunnen til rødpunktsikter i praksis sjelden har etset retikkel i det hele tatt.
  • Holografiske sikter tilbys kommersielt med enten enkle eller avanserte retikler.
  • 1x prismesikter tilbys kommersielt med enten enkle eller avanserte retikler, og har vanligvis mindre refleksjoner fra det opplyste retikkelet, hvilket kan være gunstig for skyttere som bruker briller med styrke.[4]
Dioptrijustering

Bare 1x prismesikter har diopterjustering, hvilket er gunstig for skyttere med skjeve hornhinner.[4]

Utgangspupill og øyeavstand
  • Rødpunktsikter og holografiske sikter har uendelig øyeavstand. Dette gjør det enklere å finne siktebildet, særlig fra ugunstige skytestillinger, og gjør dem generelt raskere i bruk.
  • 1x prismesikter har begrenset utgangspupill og øyeavstand (på samme måte som kikkersikter) hvilket gjør plasseringen av øyet mer kritisk (både fremover/bakover og sidelengs).

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Jernsikter, samlebetegnelse for ikke-optiske ikke-forstørrende sikter bestående av et for- og baksikte plassert bak hverandre
  • Kikkertsikte, optiske sikter med justerbar forstørrelse. Kikkertsikter med fast forstørrelse kalles av og til prismesikter. Vær oppmerksom på at optiske sikter med annen fast forstørrelse enn 1x (for eksempel 0.75x 2.5x, 3x eller 6x) ikke regnes som ikke-forstørrende sikter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]