Ignatius Aphrem II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ignatius Aphrem II
Født3. mai 1965Rediger på Wikidata (58 år)
Qamishli
Beskjeftigelse
Embete
  • Syrisk-ortodoks patriark av Antiokia (2014–) Rediger på Wikidata
Akademisk gradTeologisk doktorgrad (1994)
Utdannet vedCoptic Theological and Clerical College (–1988)
St Patrick's College (–1994)
NasjonalitetSyria

Ignatius Aphrem II (gammelsyrisk: ܡܪܢ ܡܪܝ ܐܝܓܢܛܝܘܣ ܐܦܪܝܡ ܬܪܝܢܐ , Moran Mor[y] Ignaṭius Afrem Trayono, arabisk: مار إغناطيوس أفرام الثاني‎Mār Iġnāṭīūs Afrām al-Ṯānī; opprinnelig Saʿid Karim, født 3. mai 1965 i al-Qamishli i Syria) er (fra 2014) den syrisk-ortodokse kirkes patriark.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var yngste sønn av Issa og Khanema Karim. Dette var syro-arameere fra landsbyen Ehwo (i dag Güzelsu) i Tur Abdin (nå i provinsen Mardin i Tyrkia), som i tiden for folkemordet på arameene fra 1915 var blitt fordrevet til Qamishli.[1]

Afrem Karim mistet sin far i ung alder. Han trådte inn i St. Afrems teologiske seminar i Atchaneh i Bikfaya i Libanon i 1977 etter å ha avsluttet grunnskolen i al-Qamishli i Syria.

Fra 1982 tjente han det syrisk-ortodokse erkebispedømme i Aleppo i Syria for to år. Fra 1984 til 1988 studerte han teologi ved det koptiske teologiske seminar i Kairo i Egypt.

Prest[rediger | rediger kilde]

I 1985 ble han innført som munk. Deretter ble han fullverdig diakon i Egypt, og senere samme år presteviet i hjembyen i Syria. Fra 1988 til 1989 tjenestegjorde han som sekretær for patriarken (hans forgjenger) og underviste også ved St. Afrems teologiske seminar i Damaskus.

I 1991 begynte Aphrem ved St Patricks College i Maynooth i Irland der han i 1994 tok sin doktorseksamen i teologi for sitt forsvar av korsets symbolikk i den syriske kristendom.

Ignatius Aphrem II taler både klassisk og folkelig syrisk samt arabisk, fransk og engelsk.

Biskop - Patriarkal stedfortreder for den syrisk-ortodokse kirke i østlige USA[rediger | rediger kilde]

Den 28. januar 1996 ble Afrem viet til erkebiskop i den syrisk-ortodokse kirke og fikk æresnavnet Cyril. Han ble installert offisielt som erkebiskop i sitt nye bispedømme den 2. mars 1996 i St Markus' kirke i Teaneck i New Jersey i USA. Under hans lederskap ble det opprettet elleve nye menigheter (slik at bispedømmet hadde 29 menigheter). Som erkebiskop organiserte han blant annet de syrianske ungdommene i en nyinstiftet syrisk-ortodoks ungdomsorganisadjon, Syriac Orthodox Archdiocesan Youth Organization (SOAYO).

Patriark av Antiokia og Hele Østen[rediger | rediger kilde]

Erkebiskop Aphrem ble valgt av den hellige syrisk-ortodokse synode forsamlet i St. Jakob Baradeus-klostret i Atchane i Libanon i samband med begravelsen av patriark Ignatius Zakka I Iwas til den 123. patriarken av Antiokia og Hele Østen.

Erkebiskop Afrem Karim ble høytidelig innført som patriark den 29. mai 2014 i den patriarkalske katedral St. Georgis i Damaskus, under den pågående syriske borgerkrig. Han mottok det tradisjonelle æresnavnet Ignatius som er blitt brukt av alle patriarker av Antiokia siden 1445.[2]

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Korsets symbol hos de tidiga syriska kyrkofäderna. SOKU. 2015. ISBN 9789198247022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (en) Ignatius Aphrem IIYouTube
  2. ^ Patriarch Ignatius Zakka I Iwas (1983). «The Syrian Orthodox Church of Antioch At A Glance». Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 8. januar 2016.