Ifakara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TAZARA-stasjonen i Ifakara
Hovedgaten i Ifakara

Ifakara er er en større by og hovedstad i det sydlige-sentrale Kilombero-distriktet i Tanzanias Morogoro-region. Byen, hvis økonomi tradisjonelt har vært helt og holdent avhengig av landbruket, er med sine om lag 60 000 innbyggere blitt et stadig voksende handelssentrum. Ifakara ligger i den lavtliggende dalen rundt Kilombero-elven godt 100 km syd for hovedveien fra Dar-es-Salaam til Iringa og videre til Zambia. I regntiden blir området ofte isolert i lengere perioder.

Byen fungerer som administrativt senter og handelsby for et større oppland, herunder hele Ulanga-distriktet. Ifakara er lilekedes preget av å være en gjennemfartsby med mange små overnattingssteder, spise- og skjenkesteder. Den har buss- og togforbindelse med omverdenen. Befolkningen bestod opprinnelig av bønder og fiskere som var flyttet inn fra landdistriktene rundt Ifakara. De fleste er fortsatt opptatt med landbruk, men avstanden til markene blir stadig større og utbyttet derfor mindre. Fler og fler supplerer sine inntekter med handel og serviceaktiviteter. Befolkningen er sammensatt av et bredt utvalg av stammer fra Ulanga, Kilombero og Morogoro-distrikterne. De største religiøse grupperinger er de katolske og muslimske, som størrelsesmessig er jevnbyrdige. I tillegg finnes en stor og voksende underskog av protestantiske menigheter spredt ut over hele Kilombero-området.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Ifakara er satt sammen av to Ndamba-ord: ufa og kara som betyr «land som er ødelagt» eller «land som er totalt dødt». Det fikk navn under Lipangalalas invasjon i 1860-årene da Ndamba ble drevet vekk fra Kilombero-elven. Mens de var på vei tilbake fikk de vite av folk de møtte at i dalen hadde ting falt fra hverandre på grunn av invasjonen. Senere, i kolonitiden, kunne ikke europeerne uttale det riktig, derfor «Ifakara» i stedet for «ufakara».[1]

Ifakara er hjemsteded for Ifakara Health Institute og St. Francis Designated District Hospital.

Frivillige organisasjoner i Ifakara[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Edwinus C. Lyaya, Department of History and Archaeology, University of Dar es Salaam, Tanzania