Idrett i Storbritannia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Av idrett i Storbritannia er det snooker og fotball som er mest populært, med unntak av Wales, hvor rugby er størst. Cricket er også populært, særlig i England, samt i tidligere britiske kolonier som India og Australia. Andre utbredte idretter er snooker, friidrett, fekting, motorsport og hesteveddeløp.

Flere store idrettsgrener har eller antas å ha sitt opphav i Storbritannia, blant annet fotball, rugby, golf, cricket, tennis og boksing.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Plassering og draktfarge av klubbene i den øverste divisjonen i England.

Globalt sett har moderne fotball utviklet seg fra tradisjonell britisk fotball i det 19. århundre. Fotball er den største sporten i Storbritannia med stor margin, noe som ofte er sett på som en trussel for andre idretter. Sportens overordnede forbund er i England The Football Association (FA) (tilsvarer Norges Fotballforbund i Norge), og tilsvarende i Skottland, Wales og Nord-Irland. Disse styrer de respektive landslagene, reglene og ligaenes kampoppsett.

England[rediger | rediger kilde]

Klubbfotball er organisert separat etter hvert land i Storbritannia. England har et ligasystem som inkluderer flere tusen lag. I de fire øverste divisjonene spilles det profesjonell fotball. FA Premier League er den øverste divisjonen med de 20 beste lagene i England, og dessuten den rikeste i hele verden. De tre andre divisjonene er også drevet av FA og inkluderer 72 forskjellige lag. England har over 100 profesjonelle lag, mer enn noe annet land i Europa.

De to hovedturneringene i England er FA-cupen og Ligacupen. FA-cupen er åpen for alle lag i England, uansett nivå, mens Ligacupen (kjent som Carling Cup) kun er for lagene i de fire øverste divisjonene.

Skottland[rediger | rediger kilde]

I Skottland har man et lignende system, men i mindre skala. Den øverste divisjonen, Scottish Premier League (SPL), har i de senere år vært dominert av Rangers F.C. og Celtic F.C.. Sistnevnte har betydelig større økonomiske og sportslige ressurser enn de andre klubbene. Ett nivå under SPL ligger Scottish Football League, som er tre forskjellige divisjoner med totalt 30 klubber. Noen av disse er imidlertid ikke profesjonelle. De to største cupene i Skottland er Den skotske cupen (Scottish Cup) og Den skotske ligacupen (Scottish League Cup).

Tilskuere på en fotballkamp i England.

Wales[rediger | rediger kilde]

Den øverste divisjonen i Wales er League of Wales. Denne er ikke særlig stor da rugby er deres nasjonalsport og de top tre walisiske klubbene spiller i det engelske ligasystemet. De største cupene er Welsh Cup og FAW Premier Cup.

Nord-Irland[rediger | rediger kilde]

I Nord-Irland er hovedligaen Irish Football League, som, tross sitt navn, kun er for klubber i Nord-Irland. Systemet har tre divisjoner.

Hver sesong kvalifiserer de beste i sin liga seg til UEFA Champions League og UEFA-cupen, to av de mest prestisjefylte turneringene i verden. Både lag fra England og Skottland har vunnet av disse turneringene.

De fire nasjonene konkurrerer individuelt i internasjonal fotball. Den aller første internasjonale fotballkampen var mellom Skottland og England i 1872. Den eneste store internasjonale prestasjonen for Storbritannia var VM i fotball 1966, som ble vunnet av vertsnasjonen England.

Rugby[rediger | rediger kilde]

Rugby union[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Rugby union

Rugby league[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Rugby league