Idiot (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Idiot er et kortspill som utøves av to eller flere spillere.

Spillet spilles med 6 kort på bordet og tre på handen per person. Tre av kortene på bordet skal ligge med spillsiden ned, slik at ingen vet hva disse kortene viser. De øvrige tre kortene ligger med spillesiden opp oppå de feilvendte kortene.

Det er flere varianter av spillet; Mange varianter nekter spillerne å bytte ut de rettvendte kortene, men det finnes også noen varianter som tillater dette. Spilleren med den laveste kortverdien på handen (etter eventuell bytting) starter (om to har samme kort er det den med enda et lavere kort enn den andre eller den som sitter nærmest til venstre for giver som begynner). Denne personen legger ett kort rettvendt på spillflaten og trekker ett fra kortstokken som er igjen etter deling (man skal ha tre kort på hånden til enhver tid). Neste spiller skal da legge samme verdi eller over spillverdien av kortet på bordet, slik fortsetter det til en person ikke klarer å legge over spillverdien eller bruke spesialkortene 2, 10 eller A. Man kan ikke legge disse kortene (2, 10 eller A) med mindre de kan slå ut (10 gjør at turen går tilbake til personen som la kortet og han/hun kan legge hvilket som helst kort oppå igjen, A slår ut billedkort og 10 slår ut bunken). Om dette skjer må personen som ikke klarer å legge trekke inn alle spillkort som er lagt på bordet. En person kan også velge å trekke inn kortene som en taktisk manøver. Man kan velge å ta en sjanse. Da trekker man et kort fra trekkbunken i stedet for å ta ifra de man har på hånden. Hvis dette kortet heller ikke strekker til, må man trekke inn bunken. Ligger det derimot 4 kort av samme verdi på rekke i bunken, går bunken ut og spilleren som la det siste kortet starter.

Noen spiller også med serie. Det vil si at man kan legge i rekkefølge. Eks: 3-4-5. Etter å ha lagt et kort i spillebunken skal man trekke et nytt kort fra trekkbunken. Deretter legger man et kort som passer inn i serien (altså et kort med samme eller høyere verdi). Det kortet som ble trukket inn fra trekkbunken kan også benyttes her. Legger man en 9 i spillerbunken, kan man fortsette med knekt siden 10 slår ut bunken. Har man ikke flere kort som kan legges i spillerbunken er det så neste spillers tur. Man kan dermed klare å legge kort fra 3-ess i en serie. Det er ikke lov å legge spesialkortene 10 og 2 i en serie.

Når kortstokken med resterende kort er brukt opp, skal man legge kort som man har på bordet; Først legger man ut de kortene som er rettvendt, ett og ett kort med mindre det er 2 like, f.eks 2 niere. så skal man ett og ett kort fra de kortene som er feilvendt. Når man har trukket og lagt på ett av kortene som er feilvendt, kan man ta opp det neste feilvendte kortet, men man kan kun legge på dette dersom det er av samme verdi som det kortet man trakk først. Man må rekke å legge på kortet før den neste spilleren for at dette skal være et tillat trekk. Dessuten er spilleren tvunget til å spille det aktuelle kortet neste runde.

Spilleren som først blir ferdig har vunnet, mens spilleren som blir ferdig til slutt blir IDIOT.

Spesialkort:

  • 2: dette kortet kan spilles når som helst. Når man har lagt det kan neste spiller legge hvilket kort som helst.
  • A: har verdien som angis på spillsiden. (Knekt kommer etter 10 og har da verdien 11, damen 12, kongen 13 og ess 14.)
  • 10: Fjerner bunken når det legges ut. Spiller som la ut 10'er fortsetter.
  • 4 like kort på rad: Samme som 10.