Ibsenåret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ibsenåret er navnet på markeringene av Henrik Ibsens hundre års dødsdag i 2006. Det var markeringer i Norge og i en rekke andre land i verden. Ibsenåret ble åpnet med en festforestilling i Oslo. Et annet høydepunkt var en gallaoppsetning av Peer Gynt ved Kheopspyramiden i Egypt.[1] Det var også en rekke kulturelle arrangementer i land som Italia, Tyskland, Kina, Storbritannia og USA. Utenriksdepartementet og utenrikstjenesten hadde en sentral rolle i Ibsenåret. Ibsenåret omfattet 8213 kulturarrangementer, og 83 land deltok i feiringen.[2]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Nasjonalkomiteen for Ibsensatsingen ble oppnevnt av Kulturdepartementet i 1997 og ble ledet av Lars Roar Langslet. Ibsenåret AS var et sekretariat opprettet av Nasjonalkomiteen for Ibsensatsingen i 2002. Det ble fra begynnelsen av ledet av redaktør Steinar Hansson, som døde høsten 2004, og deretter var teaterregissør Bentein Baardson direktør.

Også Ibsennett ble samlokalisert med Ibsenåret med kontorer i tredje etasje i Arbins gate 1, som er den samme bygård som også huser Ibsenmuseet i Oslo.

Sekretariatet ble avviklet sommeren 2007 og Ibsennet flyttet til Nasjonalbiblioteket i Henrik Ibsens gate 100.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Ibsenstatuetten - utdelt av den norske regjering i 2006 til minne om 100 år siden dikteren Henrik Ibsens død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]