Ibrahim Abouleish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ibrahim Abouleish
Født23. mars 1937[1]Rediger på Wikidata
Mashtul
Død15. juni 2017[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
Kairo
BeskjeftigelseKjemiker, farmakolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetEgypt
UtmerkelserRight Livelihood Award (2003)
Honorary doctor of the Technical University of Graz

Ibrahim Abouleish (født 23. mars 1937 i Mashtul, død 15. juni 2017 i Kairo) var en egyptiskfødt østerriksk kjemiker, utviklingsaktivist og antroposof. Han fikk Right Livelihood Award i 2003.

Han utdannet seg i Østerrike, hvor han tok doktorgrad i farmakologi (1969). Abouleish ledet den farmakologiske forskningen ved Karl-Franzens-Universität Graz og bidro til utvikling av patenter for nye medisiner, blant annet for osteoporose og arteriosklerose. Han viste spesiell interesse for studiet av medisinske planter og urter.

Inspirert av Rudolf Steiner[rediger | rediger kilde]

Under utdannelsen i Østerrike ble Ibrahim Abouleish inspirert av europeiske tenkere som Johann Wolfgang von Goethe og ikke minst Rudolf Steiner. Studiet av Steiners åndsvitenskap satte i gang en stor forvandling i hans sjel.[trenger referanse] Han satte seg også inn i de ulike antroposofiske datterbevegelsene.

Under et besøk i hjemlandet Egypt i 1975 ble Abouleish slått av hvor sørgelig det stod til med landet økonomisk, fattigdommen og de dårlige sosiale vilkårene som mange av hans landsmenn levde under. Han begynte å planlegge hvordan han kunne hjelpe Egypt. Han så for seg en utviklingen av et holistisk, helhetlig samfunn «som kan leve i fred, arbeide sammen, lære samme; et samfunn som omfatter alle lag av folket, alle klasser, alle aldersgrupper og alle religioner».[trenger referanse]

Han ønsket å bidra til en forvandling av landet når det gjaldt jordbruk og næringsliv, industri, kulturliv og sosiale forhold. For å få til dette måtte han virkeliggjøre antroposofien under egyptiske og islamske forhold, men uten å kopiere noen europeisk modell. Abouleish søkte et «levende islam» i tilknytning til en esoterisk understrøm. Arbeidet med antroposofien skulle virke fruktbart inn i hans religiøse bestrebelser som muslim. Slik kunne to åndelige «dannelsesbevegelser» strømme sammen: Islam og Rudolf Steiners åndsvitenskap.

Etablerte SEKEM i Egypt[rediger | rediger kilde]

I 1977 flyttet Abouleish tilbake til Egypt og kjøpte 70 hektar i ørken. Her grunnla han SEKEM, som konsernet heter. Navnet er hentet fra gammelegyptisk, og det betyr «solens livgivende kraft». Stedet ligger i nærheten av byen Bilbeis ca. 60 km nordøst for Kairo. Både gården og virksomhetene er blitt bygd opp med støtte og hjelp fra europeere, men initiativet og ledelsen lå hele tiden sterkt hos Abouleish. Han startet med biodynamisk landbruk. På 90 meters dyp hentet de opp fossilt drikkevann, og fra 50–60 meters dyp vann til vanning. Deretter startet beplantning av rader med casuarintrær som gir skygge. Og i skyggen kunne kompost anlegges. Dermed var et kretsløp satt i gang – det som skulle bli starten til en oase og en stor virksomhet i ørkenen. Først startet dyrkingen av urter og medisinske planter. Deretter korn, grønnsaker, poteter og bomull. To tilgrensende gårder ble også kjøpt. Overskuddet har hele tiden blitt pløyd tilbake i stadig nye virksomheter.

I SEKEM er det også etablert en rekke bedrifter. Disse lager klær av økologisk bomull, produserer medisiner, urter og teer, foredler mat og pakker inn frukt og grønnsaker som blir solgt i Egypt og eksporteres til Europa. Det medisinske senteret tar imot flere hundre pasienter hver dag. I tillegg finnes forvaltningen og et kurssenter. Rundt 2000 egyptere kommer daglig i buss og lastebiler til arbeidet i SEKEM! Både muslimer, koptere (kristne) og antroposofisk orienterte europeere arbeidet sammen. I tillegg er ca. 200 gårder i Egypt tilknyttet SEKEM, og til sammen utgjør dette mer enn 3000 hektar jord til biodynamisk jordbruk. I dag spiller SEKEM en viktig rolle i livet til rundt 10 000 innbyggerne i en rekke landsbyer innen 10 kilometers omkrets. Et holdingselskap har hånd om de mange underliggende bedriftene.

Antroposofi og Islam[rediger | rediger kilde]

Ifølge islamske prinsipper plikter man å ta vare på jorden, dyr, planter og mennesker. Et utall vers i Koranen pålegger en dette. Ibrahim Abouleish viste til at «vi må forstå at vi ikke eier jorden, men at vi kun er her for å forvalte den på best mulige måte. På en moralsk måte.»[trenger referanse] Dette gjelder også innen det menneskelig fellesskapet. Både muslimen og antroposofen strever etter livslang læring. Og siden den islamske kulturen er gjennomsyret av at Gud finnes, representerer ikke de biodynamiske preparatene noe merkelig. Utspredningen av preparatene faller sammen med bestemte bønnetider.

Et annet sentralt tema på SEKEM er fellesskapet i form av en krets. Hver morgen står alle medarbeiderne i en sirkel ute under åpen himmel: Ibrahim Abouleish, alle jordbruksarbeiderne, europeiske medarbeidere og gjester. Først tales i kor et vers av Rudolf Steiner på arabisk ("Das Schöne bewundern"). Hver person sier så helt kort hva han/hun gjorde i går og hva som skal gjøres i dag. Lignende kretser gjøres i skolen og blant produksjonsarbeiderne. Ved arbeidsukens slutt dannes en kjempestor ring eller to konsentriske. Som avslutning går alle forbi Abouleish og tar ham i hånden. Ifølge Abouleish er fellesskapsdannelse et sentralt tema i Islam.

Likeledes er kunst et viktig på SEKEM. Den sosiale organisasjonen er utviklet utfra et tregreningsprinsipp. Ingen foredrag eller seminarer begynner uten musikk. Hver vår og høst holdes det fest i SEKEMs eget amfiteater for alle medarbeidere, barn og mange gjester, både egyptiske og europeiske. Programmet består av musikk, skuespill, eventyr, eurytmi, sang og resitasjon og noen taler.

Anerkjennelse i verden[rediger | rediger kilde]

Det antroposofisk inspirerte utviklingsprosjekt er i dag kjent over store deler av Afrika, Europa og USA. SEKEM omtales på regjeringshold i land som Uganda og Pakistan, både som en modell og som et pilotprosjekt. SEKEM var også representert på Expo-2000-utstillingen i Hannover, der temaet var "Mennesket, natur, teknikk inn i det 21. århundre". Målet til Abouleish ved etableringen var at prosjektet også skulle tjene som et forbilde. Derfor valgte han å sette i gang et lutfattig område. Dette er i overensstemmelse med mottoet hans "Hvis du kan klare det her, kan du klare det hvor som helst".

Kamillebarna[rediger | rediger kilde]

I Egypt må barna begynne på skolen før de er fylt 8 år. De som ikke har begynt da, blir utestengt fra skolen. Frem til 14-årsalderen finnes da ingen utdannelsesmulighet. Mange foreldre hindrer bevisst barna sine i å begynne på skolen slik at de i stedet kan tjene penger. Dette fører til utbredt analfabetisme i befolkningen. I den egyptiske skolen kan barnet også bli utestengt hvis det ikke greier visse prøver. På SEKEM har man etablert et tilbud til disse barna i alderen 9-14 år. Ved å tilby de lettere arbeid som kamilleplukking, urtesamling og lignende halve dagen, slik at de kan motta lønn. Resten av dagen får de undervisning i skrivning, matematikk, lesning, håndarbeid, modellering, eurytmi, sang mm. Når disse barna er 14 år kan de slutte seg til en normal skolegang.

Universitet[rediger | rediger kilde]

Det neste store spranget fremover for SEKEM er etableringen av et universitet, ”Heliopolis University for Sustainable Development” i Kairo. Dette vil åpne i 2010 med Bachelor grad for de fire første fakultetene. Universitetet er opprettet i samarbeid med flere europeiske læresteder. Målet er åtte fakulteter, hvorav to som er nye for Egypt: Ett fakultet for energistudier og ett for studier i bruken av naturressurser.

Skandinavisk venneforening[rediger | rediger kilde]

Det er etablert en SEKEM Scandinavia venneforening. Slike finnes det allerede flere steder i Europa blant annet i Tyskland, Østerrike, Sveits og Nederland. Som en start på dette arbeidet kjøpte Ragnhild Nilsen i Global Faire Trade i 2006 opp 30 tonn biodynamisk dyrket bomull fra SEKEM for å produsere rettferdige håndklær for det norske markedet. Håndklærne er Demeter- og FairTrade-sertifisert.

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

I 2003 mottok Ibrahim Abouleish og SEKEM Right Livelihood Award fordi han har klart å kombinere kommersiell suksess med sosial og kulturell utvikling av et samfunn. Han har også fått prisen "Outstanding Social Entrepreneur" av Schwab Foundation i 2004. Ibrahim Abouleish ble i 2006 utnevnt til rådsmeldem av World Future Council.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000026506, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.elyomnew.com, besøkt 16. juni 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Die SEKEM Vision – Eine Begegnung von Orient und Okzident verändert Ägypten. Ibrahim Abouleish, Stuttgart, Berlin 2004, ISBN 3-932386-77-9
  • ”Impuls der Zeit” av Daniel Baumgartner und Michael Bader på Pforte forlag på tysk.
  • Anthroposophie und Waldorfpedagogik in den Kulturen der Welt", – Verlag Freies Geistesleben 1997.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]