I cancelliraadens dage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
I cancelliraadens dage
orig.
Forfatter(e)Tryggve Andersen
SjangerRoman
Utgitt1897
Illustratør(er)Lars Jorde
Fra manuskriptet til I cancelliraadens dage.

I Cancelliraadens dage, med undertittelen Interiører og skildringer fra Oplandene er en roman av den norske forfatteren Tryggve Andersen (18661920), utgitt i 1897.

Romanens handling er lagt til forfatterens hjembygd Ringsaker, anno ca. 1800-10, og handlingen bygger for en stor del på sagn og historier som forfatteren var blitt fortalt av sin mor som var født Krogvig på storgarden Kråkvik i Ringsaker. Faren var lensmann i Ringsaker og ble senere fogd i Sunnhordland før han vendte tilbake til Hedmarken som embetsmann. Romanen omtales som «den mest indtrengende kulturhistoriske roman» i norsk litteratur, og den tematiserer forholdet mellom embetsklassen og bondeklassen. Andersen lar hovedpersonen, cancelliråd Weydahl, ta parti for bøndene.

I forkant av skriveprosessen hadde Andersen foretatt studier i offentlige arkiv, rettsprotokoller og kallsbøker.

Nettum (1967) peker på at romanen egentlig ikke er en roman, men snarere en novellesamling: «De ti "interiører og skildringer" kan leses som frittstående fortellinger, men de har en indre sammenheng som ikke bare er skapt av miljøet og tiden». De ti fortellingene skildrer ulike personer og miljøer i bygdesamfunnet. Fortellingene er strukturert rundt kansellirådens ankomst til bygda i første fortelling, og hans sykeleie og dødsfall i siste fortelling.

Francis Bull og Edvard Beyer har begge karakterisert Tryggve Andersen som eneren blant norske stilister med hovedverket I Cancelliraadens dage som juvelen i hans kvantitativt beskjedne produksjon.

1907-utgaven av romanen ble illustrert av Lars Jorde. Romanen regnes som et høydepunkt i Andersens forfatterskap, og ble i 1967 inkludert i verket Norges nasjonallitteratur.

Høsten 2011 vil RingsakerOperaen sette opp en nyskrevet tre akters opera bygd på Andersens roman. Librettoen er skrevet av Morten Jostad og musikken komponert av Ragnar Søderlind.

Lars Jordes illustrasjoner[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rolf Nyboe Nettum. «Generasjonen fra 1890-årene» I: Norges litteraturhistorie; bd 4. 1975
  • Rolf Nyboe Nettum. «Innledning» I: I cancelliraadens dage; 1967-utgaven

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Wikikilden: I cancelliraadens dage – originaltekst