Hopp til innhold

INSAS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
INSAS
INSAS automatgevær
Basisdata
OpphavslandIndias flagg India
TypeAutomatgevær
Produsent(er)Indian State Ordnance Factory Board, Ichapur
Innført1998
Bruker(e)Se Brukere
Tekniske data
Kamring5,56 x 45 mm NATO
5.56×30mm MINSAS
MekanismeGassdrevet, roterende sluttstykke
Skuddtakt650 skudd/min
Vekt4,25
Vekt, ladd4,6 kg
Lengde750 mm (med foldet kolbe)
960
Magasinkapasitet30 patroner

INSAS (forkortelse for Indian Small Arms System) er en familie av infanterivåpen i 5,56 x 45 mm NATO kaliber som omfatter et automatgevær, et lett maskingevær (LMG) og en karabin. Geværet produseres av fabrikken til Indian Ordnance Factories Board i Ichapur. INSAS-automatgeværet er nå standard infanterivåpen i det indiske forsvaret. Minst 300 000 våpen er i tjeneste hos den indiske hæren og noen av disse har blitt brukt i indo-pakistanske konflikter.

INSAS design og mekanisme er i hovedsak basert på belgiske FN FAL og russiske AK-47, men med flere endringer som gjør INSAS til et unikt våpen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Indias væpnede styrker hadde brukt en kopi av den velkjente belgiske FN FAL siden 1950-tallet. Denne kopien ble sett på som et vanskelig våpen å håndtere, siden dets deler ikke kunne byttes med verken metriske eller tomme-mønstrede utgaver av FAL.[1] Da 7,62 mm selvladende rifler ble gammel teknologi på 1980-tallet, begynte India å utvikle INSAS. Flere tekniske finesser fra ulike samtidige rifler ble tatt med i utviklingen av designet. Til tross for at INSAS i stor grad er basert på AKM, har den en rekke forskjeller som gjør våpenet unikt.

Sent på 1980-tallet viste India interesse for kjøp (og muligens produksjon under lisens) en østtysk-utviklet AK i kaliber 5,56 x 45 mm.[2] Avtalen falt til slutt gjennom.

INSAS-familien var egentlig tiltenkt å bestå av tre våpen: en standard rifle, en karabin og et lett maskingevær (LMG), alle i kaliber 5,56 x 45 mm NATO. I 1997 var riflen og maskingeværet gjort klar for masseproduksjon, og i 1998 ble de første enhetene i den indiske hæren utstyrt med INSAS-rifler på Indias republikkdag (26. januar). Masseproduksjonen av INSAS var til å begynne med forsinket på grunn av mangel på selvprodusert 5,56 mm ammunisjon; følgelig måtte India kjøpe store mengder ammunisjon fra det israelske selskapet IMI. Minst 300 000 INSAS-rifler er i dag i bruk med den indiske hæren, og noen av disse var i aksjon under Kargilkrigen.

Design[rediger | rediger kilde]

INSAS-riflens mekanisme er en modifisering av AK-47, gassdrevet med langt stempel, roterende bolt og sluttstykke av stål. Gassystemet er festet til en manuell gassregulator som ligner den man finner på FN FAL, i tillegg til en «gass cutoff». Lademekanisne finnes på venstre side av forskjeftet, både virkemåte og plassering er lik HK G3.

Sikringsfløy er plassert på venstre side av låsekassen, rett over pistolgrepet, og er av lignende design som HK SEF. Våpenet har mulighet for å avfyre enkeltskudd eller tre skudds byge, senere modeller også helautomatisk ild uten begrensning. Riflen er utstyrt med en sideveis-foldende kolbe av metall. Selve våpenkroppen er laget av polymer med en kolbe lik den man finner på Lee-Enfield-rifler. Standardmagasinene er laget av halvgjennomsiktig polymer med kapasitet for 20 patroner. Større 30-patroners magasiner med lignende design er tilgjengelig for INSAS LMG, men kan også bli brukt i riflen. Siktemidlene består av et hullsikte foran, montert på toppen av gassblokken, og dioptrisk baksikte. Flammedemperen er formet etter NATO-standard for riflegranater. En AKM-type bajonett kan monteres på INSAS.

Automatgeværet har halvautomatisk og 3-skudds byge som ligner veldig på den amerikanske M16A2. INSAS Excalibur Mark-I stammer fra INSAS-våpensystemet og er ergonomisk utformet med en foldbar kolbe, og kan utstyres med 20 eller 30 patroners magasiner. Det finnes også Picatinnyskinner for montering av alternative siktemidler. Den nyeste varianten av INSAS har en modifisert mekanisme og sikringsfløy for halvautomatisk, 3-skudds og helautomatisk ildgivning.

En egen granatkaster og bajonett har blitt utviklet for INSAS, disse er kompatible med AK-47-varianter som brukes av Indias paramilitære styrker.

Brukere[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. Blake Stevens, The FAL Rifle, Classic Edition, Collector Grade Publications, Canada
  2. ^ Edward Clinton Ezell, Kalashnikov – The Arms and the Man, Collector Grade Publications, Canada
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. juli 2011. Besøkt 27. juli 2011. 
  4. ^ Modern Firearms: INSAS
  5. ^ Hogg, Ian (2002). Jane's Guns Recognition Guide. Jane's Information Group. ISBN 0-00-712760-X.
  6. ^ «Indo-Nepal war of words over INSAS rifles». 22. august 2005. Arkivert fra originalen 20. mars 2006. Besøkt 9. mars 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. mars 2006. Besøkt 27. juli 2011. 
  7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. august 2011. Besøkt 27. juli 2011. 
  8. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. januar 2012. Besøkt 27. juli 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata