Idrettsforeningen Ørnulf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra IF Ørnulf)
Hopp til navigering Hopp til søk

Idrettsforeningen Ørnulf, (tidligere Idrætsforeningen Ørnulf) stiftet 23. juni 1893 av 14 gutter på Grünerløkka i Oslo. I starten dominerte friidrett foreningens aktiviteter, men fikk også skyting og bryting på programmet. Klubben har også grupper for fotball og innebandy.

IF Ørnulf startet amatørbryting i 1909, og regnes som en pionerklubb i norsk brytehistorie. Brytegruppen ble i starten ledet av sirkusdirektør Karl Norbeck.

Friidrett[rediger | rediger kilde]

Klubben dominerte norsk friidrett og vant 9 kongepokaler tidlig på 1900-tallet. Friidrettslegenden Helge Løvland representerte IF Ørnulf; det samme gjorde sprinteren, forfatteren, forretningsmannen og kunstsamleren Rolf Stenersen.

Boksing[rediger | rediger kilde]

Høsten 1908 ble boksing tatt opp i foreningen etter at medlemmene Conrad Christensen og Grønberg hadde vært i Amerika og lært seg sporten. Ved det første Norgesmesterskapet i boksing i 1909 tok foreningen to gullmedaljer ved Conrad Christensen i fjærvekt og Johan Johansen i mellomvekt A.

I NM 1912 og i NM 1914 ble det to nye gullmedaljer. I 1915 ansatte foreningen to utenlandske trenere, først dansk-amerikaneren John Hindsberg og deretter den danske eks-verdensmesteren Waldemar Holberg. Resultatet ble 4 gull i NM 1915 som ble arrangert av Sportsklubben Brage i Trondheim.

Conrad Christensen sønn, amerikansfødte Edgar Norman, ble Europamester i mellomvekt i 1927, og norsk mester i NM 1924, 1925, 1926 og i 1927. Han representerte IF Ørnulf, før han var med i en gruppe som brøt ut og dannet Bokseklubben Pugilist i Oslo.

Foreningens beste bokser var fluevekteren Asbjørn Berg-Hansen, som tok 8 NM-gull i flue og bantamvekt.

Kjente boksere fra IF Ørnulf i nyere tid er Simen Auseth, Thomas Hansvoll og Frode Steinsvik. Thomas Hansvoll tok forøvrig sitt første NM-gull i IF Ørnulf's 100-årsjubileumsstevne på Høyenhall i 1993.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]