IFA Premiership

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
IFA Premiership
Land Nord-Irland Nord-Irland
Region UEFA
Forbund IFA
Grunnlagt 2008
Antall klubber 12
Nedrykk til IFA Championship
Nasjonal cup Irish Cup
Irish League Cup
Flest titler Linfield FC (50)
Regjerende mester Linfield FC (2010/11)
Se også: Nasjonale toppdivisjoner i fotball

IFA Premiership eller er den øverste divisjonen i nordirsk fotball. IFA er en forkortelse for det nordirske fotballforbundet, Irish Football Association. Inntil nylig var navnet på toppdivisjonen i en femårsperiode Irish Premier League og blant folk kalles serien fortsatt Irish League. Fra 1890 til 2003 het ligaen Irish Football League.

Ligaens hovedsponsor er forøvrig engelske JJB Sports.

Historie[rediger | rediger kilde]

Irish Football League var navnet på den irske toppdivisjonen i fotball for menn fra 1890. I 1921 da Nord-Irland ble en egen nasjon, ble også fotballigaen delt. Den irske ble en egen serie kalt Football League of Ireland (fra 2007 FAI League of Ireland). Den gjenværende ligaen i Nord-Irland beholdt navnet Irish Football League. Den skiftet i 2003 navn til Irish Premier League og i 2008 til IFA Premiership.

I Nord-Irland, siden starten i 2003, er det bare de to Belfast-baserte klubbene Glentoran F.C. og Linfield F.C. som har vunnet Irish Premier League. Men i de siste to sesongene har Cliftonville F.C. vunnet ligaen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

fotballstubbDenne fotballrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.