IBM Personal System/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Personal System 2 Series of Computers.png

IBM Personal System/2 eller PS/2 ble lansert i april 1987 og var IBMs tredje generasjon av personlige datamaskiner. Innenfor IBMs produktrekke erstattet den offisielt IBM PC, XT, AT og PC Convertible. PS/2 ble skapt av IBM i et forsøk å å gjenoppnå kontrollen over markedet for personlige datamaskiner ved å introdusere en avansert, men likevel proprietær arkitektur. IBMs betydelige markedsandeler gjorde produktet til en salgssuksess.

Mange av nyvinningene til PS/2, deriblant Seriell porten 16550 UART (omtrent alltid kombinert med sammenkoplingen RS-232), 3 1/2 tommer 1.44 Mb disketter, 72-pinners SIMM, PS/2-tilkoblinger for mus og tastatur, samt VGA, gikk over til å bli standarder i markedet generelt.

Operativsystemet OS/2 ble annonsert sammen med PS/2 og var ment å bli det primære operativsystemet for modeller med Intel 80286 eller senere mikroprosessorer. Ved lanseringen var likevel bare PC-DOS tilgjengelig. OS/2 1.0 (tekstmodus) og Microsoft Windows 2.0 ble tilgjengelig flere måneder senere. I 1989 lanserte også IBM AIX/PS2. Dette var en portering av AIX, deres egen avart av UNIX, for PS/2-modeller med Intel 80386 og Intel 80486.

informatikkstubbDenne informatikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.