Hysteria (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hysteria
studioalbum med Def Leppard
Artist, bandDef Leppard
Utgitt3. august 1987
Innspiltfebruar 1984
januar 1987
SjangerHeavy metal, hard rock
Lengde62.52
PlateselskapVertigo
Produsent(er)Robert John «Mutt» Lange
Def Leppard
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Pyromania
(1983)
Hysteria
Adrenalize
(1992)

Hysteria er det fjerde studioalbumet fra det britiske hard rock-bandet Def Leppard, utgitt i august 1987. Dette er bandets mestselgende album, med et verdensomspennende salg på over 20 millioner enheter. Albumet nådde 1.-plass på Billboard 200 i USA[1] og også 1.-plass på UK Albums Chart i Storbritannia.[2]

Rick Allen fant på tittelen som en referanse til hans og bandets opplevelser etter bilulykken der han mistet en arm, og det mediahysteriet som fulgte med. Dette er også det siste albumet der gitarist Steve Clark medvirker, men han er også kreditert som låtskriver på det påfølgende albumet, Adrenalize.

Bakgrunnshistorien[rediger | rediger kilde]

Albumet var opprinnelig gitt tittelen Animal Instinct og innspillingene startet med «Mutt» Lange som produsent. Etter kort tid måtte Lange trekke seg fra prosjektet, og Def Leppard hentet inn Jim Steinman, kjent fra blant annet albumet Bat Out of Hell med Meat Loaf. Steinman skulle sørge for et pompøst og storslagent lydbilde, noe hans sanger var kjent for.

Uheldigvis for bandet var Steinman inne i en «rå rock and roll-fase», og det viste seg etterhvert at bandet og Steinman hadde totalt forskjellige visjoner om albumets lydbilde.[3] Senere kunne Joe Elliott konstatere og trøste seg med at «Steinman skrev Bat Out of Hell, det var Todd Rundgren som produserte albumet...»[3]. Etter dette ble Langes lydtekniker Nigel Green hentet inn, uten at dette ga noen resultater og prosjektet ble midlertidig lagt på is.

Rick Allen var med i en bilulykke 31. desember 1984, og mistet venstre arm. Etter et lengre sykehusopphold, bestemte Allen og de andre i bandet at han skulle fortsette som trommeslager. Dermed måtte Allen lære seg en ny teknikk – å bruke venstre fot i stedet for venstre arm. Det ble utviklet et MIDI-system som muliggjorde dette via pedaler. Da Allen var klar, var også Lange klar til å produsere, men innspillingene ble utsatt da Lange selv var utsatt for en bilulykke. I 1986 fikk Elliott kusma, noe som ytterligere forsinket innspillingene.

Etter at albumet var ferdiginnspilt i januar 1987, brukte Lange tre måneder på miksingen. 3. august 1987 ble albumet endelig utgitt, og på albumcoveret gir Def Leppard fansen en unnskyldning for den lange ventetiden og lovte at de aldri skulle måtte vente så lenge på et nytt Def Leppard-album igjen. Dessverre var dette noe bandet ikke kunne holde, da gitarist Steve Clark døde under forberedelsene til det neste albumet.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle sangene er skrevet av Steve Clark, Phil Collen, Joe Elliott, «Mutt» Lange og Rick Savage.

 1. «Women» – 5:41
 2. «Rocket» – 6:37
 3. «Animal» – 4:02
 4. «Love Bites» – 5:46
 5. «Pour Some Sugar on Me» – 4:25
 6. «Armageddon It» – 5:21
 7. «Gods of War» – 6:37
 8. «Don't Shoot Shotgun» – 4:26
 9. «Run Riot» – 4:39
 10. «Hysteria» – 5:54
 11. «Excitable» – 4:19
 12. «Love and Affection» – 4:37
 • Enkelte CD-utgivelser av albumet inneholder et konsertopptak av «Love and Affection» som bonusspor.

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Allmusic.com: Billboard albums». 
 2. ^ «Def Leppard på chartstats.com». Arkivert fra originalen 2012-05-27. 
 3. ^ a b Classic Albums: Hysteria