Hypostomus plecostomus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hypostomus plecostomus
Hypostomus plecostomus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hypostomus plecostomus
Linnaeus, 1758
[Plecostomus plecostomus]
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Maller
Familie: Harniskmaller
Slekt: Hypostomus
Habitat: fersk- og brakkvann
Utbredelse: Mellom- og Sør-Amerika

Hypostomus plecostomus er en harniskmalle. De fleste fiskene som selges under navnet «Hypostomus plecostomus», «plecostomus» eller bare «pleco», tilhører egentlig andre, beslektede arter.

Den hører hjemme i tropiske deler av Mellom- og Sør-Amerika, i strømmende ferskvann eller brakkvannet i elvemunninger.

Siden denne fisken blir ganske stor som voksen (opptil ca. 50 cm), er det ikke lett å få den i lek i akvariet. De fleste vellykkede oppdrettene av denne arten har foregått i dammer med leire- eller mudderbanker. De graver tunneler nær vannflaten, og hannen vokter eggene til de klekkes.

I Florida og Texas har arten blitt introdusert, sannsynligvis dumpet av akvarister. De er også introdusert i flere asiatiske land. De drettes ofte i dammer i Singapore og Hongkong, hvor den er veldig populær som akvariefisk.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Denne arten har liten verdi som matfisk, skjønt de spises av og til i sitt naturlige utbredelsesområde. I akvariehandelen er de imidlertid høyt verdsatt.

Den er nattaktiv, og kjøpes ofte inn til akvarier på grunn av sin evne til å renske alger ut av karet. De unngår vanligvis lys, og foretrekker å gjemme seg på mørke steder. Om natten kommer de fram for å ete. Det er imidlertid ikke vanskelig å venne dem til å være dagaktive i akvariet.

De er hardføre fisk som stort sett lever av plantemateriale, og noen krepsdyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]