Hypolestidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hypolestidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hypolestidae
Norsk(e) navn:
Hører til: metallvannymfer,
vannymfer,
øyenstikkere
Antall arter: 100 i verden
ikke i Europa
Habitat: i tilknytning til rennende ferskvann
Utbredelse: Sørøst-Asia, Australia
Delgrupper:

Hypolestidae er en gruppe av øyenstikkere som hører til gruppen vannymfer (Zygoptera).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, metallisk fargede vannymfer med klare vinger. Familien kjennes på visse særtrekk ved vingenes årer. Det er to tverr-årer i antenodal-området, de postnodale tverr-årene er mer eller mindre ensrettet med tverr-årene lenger bak i vingen. Diskoidalcellen er rektangulær. Larvene har et stort (bredere enn thorax), nærmest kvadratisk hode, fasettøynene er rundede og stikker lite ut fra hodets ytterkant. Beina er ganske lange og kraftige, bakkroppen kjegleformet, bakerst med tre, forholdsvis korte, sekk-aktige gjelleblader som er tilspisset ytterst. Vingeknoppene er temmelig lange og når nesten til ytterkanten av femte bakkroppsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Familien har larver i rennende vann, der de jakter på ulike små leddyr. Slekten Lestoidea kan være et godt eksempel, disse larvene lever i steinete bekker i tropisk regnskog i Queensland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inntil nylig ble noen av disse slektene regnet til familien Amphipterygidae, eventuelt til Diphlebiidae som i så fall bør skifte navn til Lestoideidae, fordi dette navnet er eldre.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]