Hypofyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hypofysen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hypofyse
Grays pituitary.png
Hypofysen, som er plassert i bunnen av hodeskallen, er beskyttet av en benet struktur som kalles sella turcica.
Hypofyse
Mediant sagittalt snitt gjennom hypofysen til en voksen ape. Semidiagrammatisk.
Latinhypophysis, glandula pituitaria
Gray'ssubject #275 1275
MeSHA06.407.747
Dorlands/Elsevierh_22/12439692

Hypofysen (glandula hypophyseos) er en liten indresekretorisk kjertel beliggende i sella turcica. Hypofysen er anatomisk og funksjonelt knyttet til hypothalamus. Hypofysen består av to deler; nevrohypofysen og adenohypofysen.

Anatomi[rediger | rediger kilde]

Hypofysen har to deler: forlappen (adenohypofysen) og baklappen (nevrohypofysen). Disse har helt separate funksjoner.

Forlappen (Pars distalis) består av endokrine celler og blodårer. Den mottar ikke direkte nervesignaler fra hypothalamus, men aktiveres av hormoner som sendes ut fra hypothalamus. Forlappen produserer syv ulike hormoner. Disse er: Adrenokortikotropt hormon (ACTH), thyroid - stimulerende hormon (TSH), luteiniserende hormon (LH), follikkelstimulerende hormon (FSH), prolaktin og veksthormon (GH). I tillegg produserer forlappen et syvende hormon kalt melanocytt-stimulerende hormon, men virkningen av dette hormonet er foreløpig ukjent.

Baklappen (Pars nervosa) består av nervefibre, gliaceller og blodårer, og er en del av sentralnervesystemet. Den har ingen hormonproduserende celler. Baklappens hormoner utskilles fra endene til nervefibre med cellekropp i hypothalamus. Hormonene som utskilles fra baklappen er vasopressin og oxytocin. Begge disse sirkulerer i blodet i oppløst form, med en plasmahalveringstid på 3-5 minutter.

Hypofysesykdommer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Gray188.pngDenne anatomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.