Hypocephalini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hypocephalini
Hypocephalus armatus
Nomenklatur
Hypocephalini
Blanchard, 1845
Hører til
trebukker, Chrysomeloidea, Cucujiformia, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: larvene på røtter
Utbredelse: Neotropisk
Inndelt i

Hypocephalini er en gruppe av biller som hører til familien trebukker (Cerambycidae). Gruppen omfatter bare én art som ikke kan forveksles med noen annen bille.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (45-58 millimeter), avlang, brunlig til svart bille, utseendet er ganske utypisk for familien Cerambycidae. Arten er preget av sitt gravende levevis og kan overflatisk minne om sirisser i familien jordkrepser (Grylloblattidae). Hodet er langstrakt med små fasettøyne som sitter nær hodets bakkant, antennene er perlekjede-formede og bare litt lengre enn hodet. Kjevene er noe forlengede, holdes vanligvis bakoverbøyde. Bak hodet er det en markert "krage". Pronotum er stort (utgjør nær halve kroppslengden), avrundet tønneformet, glatt og nokså blankt. Dekkvingene er korte, sett ovenfra spisst hjerteformede, "skuldrene" er helt avrundede, med en læraktig overflate. Beina er korte og kraftige, lårene tykke, leggene markert krummede, særlig på bakbeina. Hannene er noe mer tettbygde med kraftigere bein enn hunnene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er en utypisk trebukk i og med at den lever underjordisk, gravende. Den lever i fattig krattskog på sandig jordbunn (caatinga).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en relativt begrenset utbredelse i Brasil.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Anoplodermatini og Hypocephalini blir ofte ført sammen i underfamilien Anoplodermatinae (som igjen blir ført enten til Vesperidae eller Cerambycidae). Inndelingen følger Danilevsky (2006).

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]