Hyllevare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hyllevare er en benevnelse som de fleste næringslivsbransjer bruker om produkter som under normale omstendigheter alltid skal være klare for neste kunde. Produktene er standardprodukter det er relativt jevn etterspørsel etter, og hvor de aller fleste kunder er fornøyde med å få det samme som andre, i stedet for å bestille og vente på noe mer spesielt som ofte også koster mer. I noen bransjer, der etterspørselen etter en vare kan dreie seg om billass, brukes uttrykket lagervare, siden leveransene gjerne foregår direkte fra lageret.

Hyllevare er blitt sjeldnere i mange bransjer der vareutvalget er motepreget eller er preget av stadige tekniske nyvinninger og endringer.

I databransjen er hyllevare masseproduserte dataprogrammer som man kan kjøpe ferdiglaget i forretning eller fra leverandør. Herunder hører de fleste programmer som hjemmebrukere kommer i befatning med, slik som operativsystemer, e-postprogrammer, tekstbehandling, regneark, databaser, bilderedigeringsprogrammer, DAK og videospill. Hyllevare er ikke det samme som "shelfware" på engelsk. "Shelfware" er en betegnelse på programvare man anskaffet og satte rett i hylla uten noensinne å bruke det.

Skreddersøm er programvare laget for en bestemt kunde og tilpasset dennes særegne behov. Det er dyrt sammenlignet med hyllevare, og kunden vil sannsynligvis være en bedrift.

En spesiell form for hyllevare er frivare (eng: freeware) som gis bort gratis av ulike årsaker – fra de idealistiske til de totalt kyniske.