Hyllevare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hyllevare er benevnelsen som de fleste næringslivsbransjer bruker om produkter som under normale omstendigheter alltid skal være på plass til neste kunde. Produktene er standardprodukter der der er relativt jevn etterspørsel, og kunden ser seg tilfreds med dette, framfor å bestille og vente på noe mere spesielt og vanligvis dyrere. I noen bransjer, der etterspørselen etter en vare kan dreie seg om billass, brukes uttrykket lagervare, siden leveransene gjerne foregår direkte fra lageret.

Hyllevarer er blitt sjeldnere i mange bransjer der vareassortementet er motepreget eller er preget av stadige tekniske nyvinninger og endringer.

I databransjen er hyllevare masseproduserte dataprogrammer som man kan kjøpe ferdiglaget i forretning eller fra leverandør. Herunder hører de fleste programmer som hjemmebrukere kommer i befatning med, slik som operativsystemer, e-postprogrammer, tekstbehandling, regneark, databaser, bilderedigeringsprogrammer, DAK og videospill.

Skreddersøm er programvare laget for en bestemt kunde og tilpasset dennes særegne behov. Det er dyrt sammenlignet med hyllevare, og kunden vil sannsynligvis være en bedrift.

En spesiell form for hyllevare er frivare (eng: freeware) som gis bort gratis av ulike årsaker – fra de idealistiske til de totalt kyniske.