Hydroponisk dyrkning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NASA-forsker kontrollerer hydroponisk løk (i midten), Hagesalat (venstre), og reddiker (høyre)

Hydroponisk dyrkning er et del av hydrokulturen[1] [2] [3], som er en metode for dyrking av planter uten jord, ved hjelp av løsninger med minerale næringsstoffer i vann som løsemiddel. Terrestriske planter kan dyrkes med bare en av sine røtter i næringsrik væske, eller røttene kan fysisk støttes av et inert medium som for eksempel perlitt, grus, eller andre substrater.

De næringsstoffene som brukes i hydrokultur kan komme fra mange ulike kilder, inkludert (men ikke begrenset til) fiskeekskrementer, husdyrgjødsel, kunstgjødsel, eller kunstige næringsstoff-løsninger.[4]

Planter som vanligvis dyrkes med hydroponi på inerte media, inkluderer tomater, paprika, agurk, salater, marihuana, og modelle planter som Arabidopsis thaliana.[5]

Hydroponisk dyrkning tilbyr mange fordeler, en av dem er en nedgang i bruk av vann for landbruket. For å vokse 1 kilogram (2,2 lb) tomater ved hjelp av intensiv dyrking i jord kreves 400 liter (88 imp gal; 110 U.S. gal) vann, men ved hjelp av hydroponisk dyrkning, 70 liter (15 imp gal; 18 U.S. gal); og bare 20 liter (4,4 imp gal; 5,3 U.S. gal) ved hjelp av aeroponisk dyrkning. På grunn av mangel på vann som trengs for planter å vokse, vil det være mulig i fremtiden for tøffe miljøer, som ikke har mye tilgjengelig vann, - være i stand til å dyrke sin egen mat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/hydrokultur
  2. ^ https://www.aftenposten.no/sport/sprek/i/b5kqvq/flere-dyrker-planter-hjemme-paa-denne-maaten
  3. ^ http://hindal.no/hydroculture/
  4. ^ Jones, Jr., J. B. Hydroponics: A Practical Guide for the Soilless Grower (2nd utg.). Boca Raton, London, New York, Washington, D. C.: CRC Press. ISBN 9780849331671. 
  5. ^ «A simplified hydroponic culture of Arabidopsis». Bio-101 (engelsk). Besøkt 4. mars 2020.