Hvitvinget høstfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvitvinget høstfly
Hvitvinget høstfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Omphaloscelis lunosa
Haworth, 1809
Norsk(e) navn: hvitvinget høstfly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: gressmark og heier
Utbredelse: Vest-Europa

Hvitvinget høstfly (Omphaloscelis lunosa) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den ble nylig[når?] registrert for første gang fra Norge med funn fra Aust-Agder og Vest-Agder. Den er den eneste europeiske representanten for slekten Omphaloscelis, som ellers omfatter arten Omphaloscelis polybela fra Nord-Afrika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32 – 38 mm) nattfly. Fargen varierer mye, frå guloransje til mørk gråbrun. Forvingens årer er lysere enn resten av vingen, unntatt hos svært lyse eksemplarer, og sammen med lyse tverrlinjer danner de et nettmønster. Forvingen har to lyse tverrstriper (mellomlinjer) som avgrenser et lyreformet midtfelt. Nyre- og ringmerkene er tydelige og mørkfargede. Vingens ytterkant er vanligvis lysere enn resten, mellom denne og den ytre tverrlinjen er det et mørkere bånd. Bakvingen er hvit til gråaktig, med et kommaformet, mørkt merke litt foran midten og to mørke flekker ved bakkanten. Larven er lyst brunlig med mørke vorter, hver med en kort børste.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne sommerfuglene flyr i augustoktober og kommer gjerne til lys. Arten overvintrer som ung larve. Larvene lever på ulike gress.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den har en ganske begrenset utbredelse i Vest-Europa fra Spania til Danmark og det sørligste Norge. Arten er nylig registrert for første gang fra Norge, med funn fra Aust-Agder og Vest-Agder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Omphaloscelis lunosa på UK moths: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]