Hvitribbet mauresvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvitribbet mauresvermer
hvitribbet mauresvermer
hvitribbet mauresvermer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyles livornica
Esper, 1780
Norsk(e) navn: hvitribbet mauresvermer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Hyles
Habitat: larven på vortemelk
Utbredelse: Europa, bare funnet én gang i Norge

Hvitribbet mauresvermer (Hyles livornica) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den er kjent for å vandre mye og er funnet én enkelt gang i Noreg, i Røyken i Buskerud i 1995. Den har ofte blitt forvekslet med den meget like arten Hyles lineata, som overtar den hvitribbete mauresvermerens rolle i Amerika. Denne artens larver kan leve på en lang rekke forskjellige planter, og kan gjøre noe skade blant annet på vindruer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 78 – 90 mm), slank svermer med påfallende spiss bakkropp. Antennene er rundt 1/3 så alnge som forvingene, tykkere mot den hvite spissen. Det brede hodet er brunt, kantet med hvitt. Brystet er brunt med hvite sider og to hvite skråstriper som løper bakfra inn mot midten. Bakkroppen er brun med svarte og hvite tverrstriper på sidene. Langs midten går det en rekke av små, hvite flekker. Forvingen er brun med markerte, hvite årer. Den har en bred, hvit lengdestripe midt i, området foran dette har hvit marmorering. Bakvingen er brunsvart ved roten, med et bredt, rosa midtfelt og et brunsvart bånd langs kanten. Nær bakhjørnet er det en hvit flekk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den hvitribbete mauresvermeren er kjent for å vandre langt, og er en regelmessig gjest til Mellom- og Nord-Europa. Larven lever på maurer (Galium spp.), syrer (Rumex spp.), vindruer (Vitis vinifera) og andre planter. Den voksne sommerfuglen flyr i skumringen og besøker blomster som den henger framfor med svirrende vinger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fra Afrika, gjennom Sør-Europa og Midtøsten østover til Kina. Den er vanlig i middelhavsområdet. Før regnet man hvitribbet mauresvermer som en underart av den amerikanske arten Hyles lineata.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]