Hvitflankeskogsnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvitflankeskogsnegl
Nomenklatur
Arion silvaticus
Lohmander, 1937
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseSnegler
OrdenLungesnegl
FamilieSkogsnegler
SlektArion
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: ?

Hvitflankeskogsnegl (Arion silvaticus) er et bløtdyr og tilhører de landlevende lungesneglene i familiegruppen skogsnegler. Den er en av «nakensneglene» uten synlig skall.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hvitflankeskogsnegl er en gråbrun snegl som kan bli opptil 4 cm. lang. Slimet er uten farge. Sålen (foten) er lys eller hvitaktig. Ryggen er delt av en langsgående mørk stripe og er mørkere enn sidene.

Hvitflankeskogsnegl ligner på gulflanket skogsnegl, men denne har noen gule farger på sidene. For å kunne artsbestemme disse med sikkerhet kan det kreves undresøkelse av de indre organene. (genetaliene). Den kan ligne på enkelte arter i familien kjølsnegler (Limacidae), men disse har åndehullet bak midten av kappa og en kjøl på den bakre delen av kroppen.

Hvitflankeskogsnegl har to par tentakler. På det øverste paret finnes øyne ute på spissen. Det underste paret brukes til å registrere lukter eller kjemikalier. De har en kappehule som er en del av åndedrettet til sneglen, og den tjenestegjør som en lunge. Man kan lett se åpningen til kappehulen som et hull, normalt på høyre siden av kappen. Skogsnegler har åndehullet foran midten av kappa.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hvitflankeskogsnegl lever for det meste av ulike plantedeler, som den spiser. Den har ikke tenner, men en raspetunge, som den kan raspe i seg maten med. Men den kan spise døde dyr (åtsler) eller mindre snegler som de kommer over. Hvitflankeskogsnegl finnes på fuktige steder med skygge. Den er aktive om natten når luftfuktigheten er høyere. Om dagen hviler den ofte undere steiner eller i tett vegetasjon. Om været blir for tørt og varmt, lukker den åpningen til kappehulen, mest mulig for å spare på fuktigheten.

Hvitflankeskogsnegl er hermafroditter (tvekjønnet). For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre. Den legger flere hundre egg i grupper på 20-30 egg, på skyggefulle fuktige steder. Etter noen uker klekker eggene. De nyklekkete sneglene ser ut som miniatyrer av de voksne individene. Utviklingstiden til et voksent individ kan variere etter arten, men mellom seks og sju måneder er vanlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]