Hvitbåndnellikfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvitbåndnellikfly
Nomenklatur
Hadena compta
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
hvitbåndnellikfly[1]
(hvitbåndet nellikfly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: åpne områder og hager
Utbredelse: den palearktiske sone

Hvitbåndnellikfly (Hadena compta) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er bare kjent fra Vest-Agder i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 27 – 34 mm), grått- og hvitt-tegnet nattfly. Forkroppen er spraglete i grått og hvitt. Forvingens grunnfarge er grønnlig grå, med skinnende hvite tegninger. Vingens midtfelt, som er temmelig tverrbredt, er hvitt. Nyre- og ringmerkene er mer eller mindre svartkantede, men kan være utydelige om de faller innen det hvite området. Ofe er den indre delen av vingens bakkant også hvit, og vingen har noe hvitt ved roten. Langs ytterkanten går det en smal, ujevn, hvit bølgelinje som kan være brutt opp i flere deler. Bakvingen er mørkgrå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dette nattflyet flyr på blomsterenger, men forekommer også i hager. Larvene lever på frøene til engsmelle (Silene vulgaris), men også på dyrkede nelliker (særlig busknellik (Dianthus barbatus)). De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i det meste av Europa, unntatt lengst i nord. I Norge er den bare kjent fra noen lokaliteter i Kristiansand kommune i Agder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av hvitbåndnellikfly Hadena compta som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Hadena compta på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]