Hvit sypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hvit sypress
Hvit sypress
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamaecyparis thyoides
Norsk(e) navn: Hvit sypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Chamaecyparis
IUCNs rødliste:
livskraftig

Hvit sypress (Chamaecyparis thyoides) er en art av bartrær innenfor dvergsypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Lokalt kalles den «Atlantic White Cypress» eller «Atlantic Whitecedar». Hele treet er giftig. Den vokser opptil 460 moh. i det østlige USA langs kysten av Atlanterhavet, fra Maine i nord via Florida til delstaten Mississippi.

Bilde av eldre løvverk med skjellaktige blad - slik alt eldre løvverk av dvergsypresser er.

Arten blir 20-35 meter høy, men bare 15 meter i parker i Europa – og kjennes på en fjæraktige utstående grener og en langsgående trevlete, gråbrun og firbøs bark. Den har flate, vifteaktige og grønne til blågrønne bladskudd, som er skjellaktige og 2-4 mm lange. Nålene er eggeformede og tilspisset og ligger inntil kvisten. Unge blader inntil 12 mnd gamle har nåleform.

Frøkonglene går fra purpurgrønt til brunt gjennom sesongen, de modner på 5-7 måneder. De er ca. 5-9 mm lange, og har 6-10 skjell med hver sin torn på. Hannblomsten er brun eller purpurbrun, inntil 3 X 2 mm stor.

Det er to varianter som av og til anses som distinkte arter: Chamaecyparis thyoides ssp. thyoides – «Atlantic White Cypress». Atlanterhavskysten fra Maine til Georgia. Blader og kongler skinennde blågrønne, blader flate, kongler 4-7 mm store. Chamaecyparis thyoides ssp. henryae – «Gulf White Cypress». Mexicogulfen, Florida, Mississippi. Blader og kongler alltid grønne, blader med midtribb, kongler 6-9 mm store. truet av utryddelse.

Giftig

Hele treet er giftig, men noen ganger spiser eldre individer av larven av Løvskognonne bladverket. Arten har flere kultivarer, så sikker identifikasjon kan være krevende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]