Atlantersypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hvit sypress)
Hopp til: navigasjon, søk
Atlantersypress
Atlantersypress
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamaecyparis thyoides
(L.) Britton, Sterns & Poggenb.
Norsk(e) navn: Atlantersypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Chamaecyparis
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: våt grunn, sumper
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for atlantersypress

Atlantersypress (Chamaecyparis thyoides) er en art av bartrær innenfor dvergsypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Lokalt kalles den «Atlantic White Cypress» eller «Atlantic Whitecedar». Hele treet er giftig. Den vokser opptil 460 moh. i det østlige USA langs kysten av Atlanterhavet, fra Maine i nord via Florida til delstaten Mississippi.

Bilde av eldre løvverk med skjellaktige blad - slik alt eldre løvverk av dvergsypresser er.

Arten blir 20-35 meter høy, men bare 15 meter i parker i Europa – og kjennes på en fjæraktige utstående grener og en langsgående trevlete, gråbrun og fibrøs bark. Den har flate, vifteaktige og grønne til blågrønne bladskudd, som er skjellaktige og 2-4 mm lange. Nålene er eggeformede og tilspisset og ligger inntil kvisten. Unge blader inntil 12 mnd gamle har nåleform.

Frøkonglene går fra purpurgrønt til brunt gjennom sesongen, de modner på 5-7 måneder. De er ca. 5-9 mm lange, og har 6-10 skjell med hver sin torn på. Hannblomsten er brun eller purpurbrun, inntil 3 X 2 mm stor.

Det er to varianter som av og til anses som distinkte arter: Chamaecyparis thyoides ssp. thyoides – «Atlantic White Cypress». Atlanterhavskysten fra Maine til Georgia. Blader og kongler skinnende blågrønne, blader flate, kongler 4-7 mm store. Chamaecyparis thyoides ssp. henryae – «Gulf White Cypress». Mexicogulfen, Florida, Mississippi. Blader og kongler alltid grønne, blader med midtribb, kongler 6-9 mm store. truet av utryddelse.

Giftig

Hele treet er giftig, men noen ganger spiser eldre individer av larven av Løvskognonne bladverket. Arten har flere kultivarer, så sikker identifikasjon kan være krevende.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]