Hvit elefant (uttrykk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvit elefant er et uttrykk for en dyr gjenstand som en eier har vanskeligheter med å kvitte seg med, og som koster mer i drift og vedlikehold enn den klarer å innbringe i form av inntekter eller nytte. Innenfor bistandssammenheng blir uttrykket brukt som betegnelse for et negativt eller mislykket bistandsprosjekt. Finansiering av store og kostbare infrastrukturprosjekter gjennom gavebistand er lite tilpasset lokale forhold, med kostnader til drift og vedlikehold som mottakerlandene ikke er i stand til å takle økonomisk. Dette fører til at investeringene ikke er bærekraftige, og at man ikke har oppnådd de resultater man i utgangspunktet har ønsket.

Uttrykket stammer fra de hvite elefanter i Sørøst-Asia, som ble sett på som hellige dyr og hverken kunne settes til arbeid eller drepes. Konger i Siam (dagens Thailand) gav for eksempel bort hvite elefanter i «gave» til sine fiender i et forsøk på å ruinere mottakeren gjennom sine kostnader tilknyttet til disse.[1] Seniorforsker Tina Søreide ved Chr. Michelsens Institutt uttalte i et intervju med Aftenposten i august 2013 at bistandsbransjen generelt bruker intern sjargong, hvor uttrykket «hvite elefanter» blir trukket frem, både for å skjule kritikkverdige forhold, men også i frykt for å tråkke andre på tærne.[2]

Teknisk Ukeblad publiserte i januar 2015 en artikkel om 12 vannkraftverk som endret verden, hvor Ingademningens tredje utbygging i Den demokratiske republikken Kongo ble presentert som Afrikas neste hvite elefant av interesseorganisasjonen International Rivers.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oppslag om «White elephant» hos Oxford Dictionaries Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine. (Besøkt 18. januar 2015)
  2. ^ Aftenposten.no – Mener bistandsbransjen bruker intern sjargong til å skjule kritikk (Av Christine Spersrud Haug. Publisert 2. august 2013, besøkt 18. januar 2015)
  3. ^ TU.no – 12 megadammer som endret verden Arkivert 26. januar 2016 hos Wayback Machine. (Av Per-Ivar Nikolaisen. Publisert 17. januar 2015, besøkt 18. januar 2015)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]