Hvit dvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvit dvergmåler
Hvit dvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia centaureata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: hvit dvergmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Eupithecia
Habitat: åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone

Hvit dvergmåler (Eupithecia centaureata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og finnes i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 18 – 23 mm), slank, gråhvit måler. Den er lett å kjenne igjen på de hvite forvingene med den store, timeglass-formede flekken ved forkanten. Forvingen er hvit, ved forkanten litt utenfor midten med en stor, timeglass-formet (kvadratisk med innsnevring på begge sider i midten), gråsvart flekk. Dessuten har den to mer eller mindre tydelige, smale, mørke tverrbånd. Vingens ytre del er lysgrå med en smal, hvit tverrstripe. Bakvingen er gråhvit med mer eller mindre tydelige, smale, mørke tverrstriper. Larven er lang og tynn, hvitgul med en rød ryggstripe og hesteskoformede, røde flekker som går ned på sidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har larver som kan leve på blomstene av en lang rekke forskjellige lave urter. De voksne målerne flyr i mai – august i én eller to generasjoner. Forvingenes farge kan tyde på at arten etterligner fugleskitt og dermed unngår å bli spist.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika, i hele Europa og i det nordlige Asia. I Norge er den funnet nord til Sogn og Fjordane.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]