Hvit båndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
hvit båndmåler
Nomenklatur
Xanthorhoe montanata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
hvit båndmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektXanthorhoe
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Hvit båndmåler (Xanthorhoe montanata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet over hele Norge og er sannsynligvis en av våre aller vanligste sommerfugler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 31 mm), slank måler med hvit grunnfarge. Den skilles lett fra de andre norske Xanthorhoe-artene bare på grunnfargen, dessuten på at forvingens brede tverrbånd er lysere i midten med en svart flekk. Hannens antenner er smalt fjærformede, hunnens trådformede. Kroppen er gråhvit, på bakkroppen med parvise, små, svarte flekker. Forvingen er blekbrun ved roten, i midten med et bredt, mer eller mindre brunlig tverrbånd som er omtrent dobbelt så bredt ved fremkanten som ved bakkanten. Dette båndet er vanligvis tydelig lysere i midten, i alle fall ved fremkanten, der det sitter en kommaformet, svart flekk. Langs forvingens ytterkant går det to, mer eller mindre utydelige, lysbrune tverrbånd. Bakvingen er hvit, med fire mer eller mindre utydelige, doble, brune tverrbånd.

Larven er forholdsvis kraftig, naken bortsett fra noen korte børster, lys langs ryggen, mørkebrun på sidene og lys på buken.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hvit båndmåler lever i skog og skogkanter, særlig tallrik kan den være i bjørkeskog. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli og kommer gjerne til lys, men de skremmes også lett ut om dagen. Larven lever på forskjellige maurer (Galium spp.) og andre lave planter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hvit båndmåler lever i den palearktiske sone, inkludert Nord-Afrika, sågodtsom hele Europa, Midtøsten og den nordlige delen av Asia. I Norge er den funnet nesten overalt bortsett fra i høyfjellet, og den er nok en av våre aller tallrikeste sommerfugler.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]