Hvis jeg var millionær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvis jeg var millionær
orig. If I Had a Million
Generell informasjon
Utgivelsesår1932
Prod.landUSA
Lengde88 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiErnst Lubitsch
Norman Taurog
Stephen Roberts
Norman Z. McLeod
James Cruze
William A. Seiter
H. Bruce Humberstone
Lothar Mendes
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Hvis jeg var millionær[1] (originaltittel: If I Had a Million) er en amerikansk komedie fra 1932. Den er en antologifilm i åtte deler, og med syv regissører: Ernst Lubitsch, Norman Taurog, Stephen Roberts, Norman Z. McLeod, James Cruze, William A. Seiter, og H. Bruce Humberstone.

Lubitsch, Cruze, Seiter, og Humberstone regisserte hver sin del mens Roberts og McLeod regisserte to hver. Taurog lagde prolog og epilog.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den døende industri-magnaten John Glidden klarer ikke å bestemme seg for hva han skal gjøre med all rikdommen sin. Han forakter alle sine pengesyke familie-medlemmer, og mener ingen av hans ansatte er i stand til å drive de forskjellige selskapene hans videre etter hans død. Til slutt bestemmer han seg for å gi en million dollar hver til åtte personer plukket ut tilfeldig fra en telefonkatalog før han dør. Det første navnet som blir valgt er John D. Rockefeller, som raskt blir avvist. Henry Peabody er ulykkelig, både på jobb og på hjemmebane. Han er en bokholder, som blir forfremmet til selger ved en butikk som selger porselen. En annen person som blir trukket ut er Violet Smith, en prostituert som sjekker inn på den dyreste hotell-suiten hun kan finne - selv om hun ikke er sammen med noen mann for natten.

Eddie Jackson unngår så vidt å bli arrestert, etter å ha forsøkt å løse inn en forfalsket sjekk. På grunn av hans kriminelle rulleblad for tidligere forhold, hvis han blir arrestert igjen kan dette bety Livsvarig fengselsstraff. Når Glidden gir ham sjekken sin, blir Eddie først glad. Men han tør imidlertid ikke vise ansiktet sitt i noen bank, og ingen av hans kriminelle medarbeidere tror at sjekken faktisk er ekte. Desperat etter å forlate byen og etter å finne et sted å sove, gir den pengeløse mannen denne sjekken som sikkerhet for å sove ved et rimelig hotell. Men eieren ved hotellet kontakter i all hemmelighet politiet for å arrestere det han tror er en galning, og han bruker sjekken han fikk til å tenne sigaren sin.

Tidligere vaudeville-artist Emily La Rue er veldig fornøyd med tilværelsen sin. Hun driver et lite spisested sammen med partneren sin Rollo. Bare én ting mangler for å gjøre hennes tilfredshet komplett, og den blir levert samme dag: en helt ny bil. Men allerede på deres første kjøretur blir den nye bilen deres ødelagt når en annen sjåfør ignorerer et stoppe-skilt. Hun og Rollo kjøper åtte brukte kjøretøy, og leier inn forskjellige sjåfører. De tar alle ut på veien i en lang prosesjon. Når de møter en annen hensynsløs sjåfør, setter Emily og Rollo umiddelbart av gårde etter denne sjåføren og krasjer inn i bilen. Paret bytter deretter til en av reservebilene deres, og de gjentar denne prosessen flere ganger frem til de går tom for biler. Mot slutten av dagen kjøper Emily en ny bil, men denne blir også ødelagt kort tid senere - i en kollisjon med en lastebil.

Den innsatte John Wallace har blitt dømt til å bli henrettet i den elektriske stolen, for å ha drept noen under et ran. Etter en tårevåt samtale med hans kone Mary, får han besøk på fengselscellen sin av Glidden. John er sikker på at hans nyfunne rikdom kan redde ham, men det er allerede for sent. Han blir henrettet senere samme dag, til tross for hans protester. En annen person som blir trukket ut er kontorist Phineas V. Lambert, som mottar sjekken sin i posten. Glidden finner deretter Steve Gallagher, medlem av United States Marine Corps, og de to kameratene hans Mulligan og O'Brien, som har havnet i problemer etter å ha slått sersjanten deres. Men når han gir Gallagher en sjekk, tror Gallagher at dette bare er en aprilsnarr.

Den siste mottakeren av Gliddens penger er Mary Walker, en av mange ulykkelige eldre kvinner som har blitt sendt til et aldershjem drevet av fru Garvey. Hun er en tyrann som håndhever regelverket ved aldershjemmet hennes veldig strengt - til stor misnøye for alle som holder til der. Mary bruker alle pengene hun fikk fra Glidden til å forandre på alt dette, og hun betaler for en storslått fest for alle som bor ved aldershjemmet. Samtidig blir Glidden snart interessert i Mary, og ønsker å tilbringe mer tid sammen med henne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]