Hopp til innhold

Hvilket liv!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvilket liv!
orig. My Family
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landBritisk
Sendeår2000
Sesonger11
Episoder120
Lengde28 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeRobert Lindsay
Zoë Wanamaker
Kris Marshall
Daniela Denby-Ashe
Gabriel Thomson
Bak kamera
Skaper(e)Fred Barron
ProdusentProdusent
John Bartlett
Eksklusive produsenter
Donald Taffner Jr.
Fred Barron (2000-08)
Geoffrey Perkins (2000-01)
Sophie Clarke-Jervoise (2002-04)
Ian Brown (2003-04)
James Hendrie (2003-04)
Michael Jacob (2006-09)
Tom Anderson (2007-10)
MusikkGraham Jarvis
Sending
Periode19. september 20002. september 2011
TV-kanalBBC One
Eksterne lenker
IMDb

Hvilket liv! (engelsk originaltittel My Family) er en britisk komiserie som gikk på BBC One fra 2000 til 2011. Serien handler om familien Harper, som består av tannlege Ben Harper (Robert Lindsay) og hans hustru Susan (Zoë Wanamaker), og deres tre barn, Nick, Janey og Michael, henholdsvis spilt av Kris Marshall, Daniela Denby-Ashe og Gabriel Thomson. I de senere episodene har flere figurer blitt lagt til serien, blant annet Bens niese Abi (Siobhan Hayes), Bens tannlegekollega Roger Bailey (Keiron Self) og Nicks kompis Alfie (Rhodri Meilir) mens sønnen Nick har etterhvert blitt skrevet ut av serien. Abi ble skrevet ut av serien etter sesong 8. Familien er bosatt i Chiswick i vestre London. Serien ble skapt av amerikaneren Fred Barron.

Den ellevte og siste sesongen av Hvilket Liv begynte på BBC One i 2011. Seriens aller siste episode ble vist 2. september 2011. Da var totalt 120 episoder og 1 kort episode sendt, pluss ni julespesialer og to spesialepisoder.

I Norge har serien gått på NRK1.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1999 ønsket produsenten Fred Barron å lage en britisk sitcom, situasjonskomedie, på «den amerikanske måten». Hvilket liv! fikk derfor en hel gruppe med skrivere, i stedet for det vanlige med en eller to skrivere. Dette hadde blitt gjort i et par britiske serier, men hadde inntil da ikke vært vanlig. Serien ble skapt for å ha en bred appell, med figurer som seerne kunne kjenne seg igjen i og bygge et forhold til, på samme måte som den tidligere britiske sitcom-serien 2point4 Children, som fokuserer på den samme familietypen.

Serien har blitt laget i ti episoder per sesong, med åtte spesialer og totalt 102 episoder. Den store suksessen til serien har kommet fra skuespillet til Robert Lindsay og Zöe Wanamaker, men også Kris Marshall, Daniela Denby-Ashe og Gabriel Thomson.

Hvilket liv! følger familien Harpers liv, alt fra jobben til deres sosiale liv. Hovedfokuset har alltid vært på Ben og Susan, men serien er også kjent for å inneholde historier fra både Nick og hans hjernedøde scenarioer til Abi og Rogers kjærlighetsliv. Det har blitt beskrevet som en komedie om 'disfunksjonell familie', til tross for alle episodene som viser at familien samarbeider for å få hverandre ut av trøbbel. Nick sine bisarre jobber ble en stor del av de fire første sesongene, og deretter fulgte Abi og Rogers kjærlighetsliv, Michaels problemer, Janey's endeløse liste over kjærester og Alfies drøm om en musikerkarriere.

Gjennom episodene utvikler også figurene seg, og man kan se livet deres forandres. Janey har gått fra å bli en rampete tenåringsjente til en ansvarlig mor, Nick fra en hjernedød idiot til en ansvarlig voksen, Abi som ble Rogers kone og Michael som har gått fra en skolegutt til en høyskolestudent. Unntaket er hovedpersonene selv, nemlig Roger som den samme, selvorienterte tannlegen, Susan som en fryktelig kontrollfrik av en husmor og Alfie har vært den samme, dystre mannen med gitar.

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

  • Robert Lindsay spiller tannlegen Ben Harper og er konstant gretten og sarkastisk. Når han ikke er på jobb og prøver å unngå den irriterende assistenten hans Roger, er han hjemme og prøver å slappe av (noe som sjelden skjer). Ben er dog glad i familien sin og må finne seg i å bli sjefet rundt og manipulert av kona has, Susan.
  • Zoë Wanamaker spiller Bens kone, kontrollfriken Susan Harper. Hun er konstant bekymret for sine tre barn og lar ofte Ben gå for å se etter dem. Susan var ansatt som en turistguide, deretter på et kunstmuseum, men det virker som hun bruker mest tid hjemme. Hun er også kjent for å være en elendig kokk, og familien prøver alltid å snike vekk maten hun lager i søppelkassen.
  • Gabriel Thomson spiller Michael Harper. Michael (eller 'Mickey' som Ben kaller ham) er den yngste av Ben og Susans barn. Han er smart og intelligent nerd, og bruker mye tid med datamaskinen. Han ser med på familien sin og havner alltid opp som den som må få de ut av trøbbel. De siste årene har Michael utviklet en ganske stor interesse for jenter, og man ser de ofte med hjem sammen med Michael. Dog, i sesong 10 kom Michael ut til foreldrene sine som homofil. Etter at han begynte på universitetet ser det ut som han har blitt litt mer av en opprører med bleiket hår og piercinger.
  • Daniela Denby-Ashe spiller Janey Harper, og dermed det mellomste barnet til Ben og Susan. Janey elsker moteklær, penger, gutter – og snakker hele tiden i telefonen, bytter kjærester og utpresse Ben for penger. Da hun var på universitetet i Manchester, ble hun gravid. Da dro hun rett tilbake til foreldrene sine for å bruke de for det de var verdt. Janey fikk en sønn kalt Kenzo.
  • Siobhan Hayes spiller Abi Harper som flyttet inn i huset i den tredje sesongen. Hun er Bens kusine, noe han ikke er så veldig begeistret over. Abi har en tendens til å være klumsete, og et svakt menneske. Hun er dessuten rolig og ganske godt oppdratt. Det tok henne en stund før hun innså at Roger var dypt forelsket i henne, og de giftet seg i sesong 7. Etter det har hun forlatt Roger for å bli en nonne.
  • Keiron Self spiller Roger Bailey. Roger er en over-entusiastisk tannlege som jobber i samme bygning som Ben. Han er ofte på uinvitert besøk hos Harper-familien og presterer alltid å irritere Ben på en eller annen måte. Over en lang periode prøvde Roger å bygge seg opp til å inviterte Abi ut, og de giftet seg i sesong 7. De gikk senere fra hverandre ettersom Abi bestemte seg for å bli en nonne.
  • Kris Marshall spiller Nick Harper, som den eldste av Ben og Susans barn. I serien fremstår han som en komplett komplett idiotisk lent-tilbake-mann som ikke kan ta ansvar for sine egne penger og skifter jobber på minuttet. Nick ble skrevet ut etter sesong 4, men ifølge telefonsamtaler Ben og Susan skal ha hatt med han, lever han for seg selv i sin egen leilighet.
  • Rhodri Meilir spiller Alfie Butts, en venn av Nick. Han ble skrevet inn i serien da han dukket opp hos Harper-familien julen 2005 (i julespesialepisoden), og han har enda ikke flyttet ut igjen. Alfie kommer fra et lite tettsted i Wales, med en del tradisjoner Ben slettes ikke setter pris på. Det er klart at det ikke var mange jenter der Alfie vokste opp, og bruker derfor mye av tiden sin hos Harper-familien og sammen med Michaels venner. Alfie er ofte å se med gitaren sin, og har komponert en del sanger han synger i serien. Og til tross for at han ikke har fast inntekt eller et eget sted å bo, virker han veldig avslappet med livet sitt.
  • Tayler Marshall spiller Kenzo Harper, som den ynge medlemmen av familien Harper og Janeys sønn, samt barnebarnet til Ben og Susan. Allerede på veldig tidlig alder hadde han en stor intelligens som på noen områder til og med utfordrer Michaels. På slutten av sesong 9 holder Kenzo på med et skoleprosjekt om familien hans, som resulterer i at lærerne anbefaler Kenzo et besøk hos en psykolog.

Episodene[rediger | rediger kilde]

BBC og UKTV har nektet å sende episoden «Blind Justice» i sesong 4 i reprise, da den har fått fire henvendelser mot seg (fra et publikum på 12 millioner mennesker). Ingen begrunnelse har blitt gitt om dette, men det er tenkelig at det er slik fordi episoden kan virke støtende for folk med nedsatt synsevne. Episoden er derfor sensurert på britisk TV, men den er fremdeles tilgjengelig på DVD, og har blitt sendt på nytt på kanalen BBC America.

Alle episodene er spilt inn foran et publikum, bortsett fra hvor en scene er for store til det. Da blir de vist på film foran publikum.

Sesong Antall episoder Sendt Episodene Julespesialer
Første episode Siste episode
1 8 2000 19. september 2000 7. november 2000 Ingen
2 13 2001 31. august 2001 30. november 2001 Ingen
3 14 2002 6. september 2002 12. desember 2002 "Ding Dong Merrily"
4 14 2003 21. mars 2003 13. juni 2003 "Sixty Feet Under"
5 16 2004–2005 12. mars 2004 25. desember 2005 "Glad Tidings We Bring" & "And I’ll Cry If I Want To"
6 8 2006 10. mars 2006 28. april 2006 "The Heart of Christmas"
7 10 2007 6. april 2007 8. juni 2007 "Ho Ho No"
8 8 2008 11. april 2008 23. mai 2008 "Have An Unhappy Christmas"
9 10 2009 2. april 2009 14. mai 2009 "2039: A Christmas Oddity"
10 10 2010 9. juli 2010 17. juni 2011 "Mary Christmas"
11 9 2011 1. juli 2011 2. september 2011 Ingen

DVD-lanseringer[rediger | rediger kilde]

De første ni sesongene har blitt utgitt på DVD i Storbritannia, minus julespesialene som fulgte med sesong 3, 4 og 7, samt spesialepisodene til sesong 5. En julespesial-DVD ble lansert 20. november 2006, og inkluderte julespesialene for 2002, 2003, 2004 og 2005. I 2010 skal det lanseres en DVD som tar for seg julespesialene for 2006, 2007, 2008 og 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: My Family – sitater