Hva er i veien med Gilbert Grape?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
What's eating Gilbert Grape
orig. Hva er i veien med Gilbert Grape?
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1993
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLasse Hallström
ManusforfatterPeter Hedges
Foran kamera
MedvirkendeJohnny Depp, Juliette Lewis, Mary Steenburgen, Leonardo DiCaprio m.fl.
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Hva er i veien med Gilbert Grape? (orig. What's eating Gilbert Grape) er en amerikansk dramafilm som ble lansert i 1993. Hovedrollene ble spilt av Johnny Depp som Gilbert, Juliette Lewis som Becky og Leonardo DiCaprio som den funksjonshemmede guttungen Arnie. Filmen er regissert av Lasse Hallström.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I den lille byen Endora i Iowa er Gilbert Grape (spilt av Johnny Depp) opptatt med å ta vare på Arnie (spilt av Leonardo DiCaprio), hans mentalt funksjonshemmede bror. De venter på at mange turister skal passere gjennom den lille byen deres i løpet av den årlige samlingen av Airstreamers' Club ved et nærliggende rekreasjonsområde.

Faren deres hadde begått selvmord cirka 17 år tidligere. Siden den gang har moren deres, Bonnie (spilt av Darlene Cates), tilbrakt mesteparten av tiden på en sofa foran TV-apparatet. Bonnie er sykelig overvektig, og hun er ikke lenger i stand til å ta seg av barna sine på egen hånd. Gilbert har tatt over ansvaret for å pusse opp det gamle huset deres og passe på broren Arnie. Gilbert og Arnie har to søstre, Amy (spilt av Laura Harrington) og Ellen (spilt av Mary Kate Schellhardt), som også hjelper til hjemme.

Et nytt stort supermarked, som heter Food Land, har nylig åpnet i området. Dette truer den lille dagligvare-butikken der Gilbert arbeider. I tillegg har Gilbert en affære med en gift kvinne, Betty Carver. Familien gleder seg til Arnies 18-årsdag. En ung kvinne som heter Becky (spilt av Juliette Lewis), og bestemoren hennes blir tvunget til å overnatte i Endora, Iowa, etter at bobilen deres bryter sammen. Gilbert og familiens uvanlige livssituasjon truer med å komme i veien for hans spirende romantikk med Becky. Gilbert ønsker å tilbringe mye mer tid sammen med Becky, og en kveld ser de på solnedgangen sammen. Derfor lar han Arnie sitte alene i familiens badekar.

Gilbert kommer sent hjem etter stevnemøtet med Becky og oppdager at Arnie fremdeles sitter alene i badekaret neste morgen. Arnie fryser i det nå iskalde vannet. Gilberts skyldfølelse blir forsterket av familiens sinne over hans skjødesløshet og Arnies påfølgende akvafobi. En dag vender Arnie tilbake til et høyt vanntårn som han flere ganger har forsøkt å klatre på. Arnie blir arrestert av politiet etter å ha blitt reddet ned fra toppen av tårnet.

Moren deres, som ikke har forlatt hjemmet deres på over syv år, blir gjenstand for latter og baksnakking fra andre innbyggere i byen på hennes vei til politistasjonen. Arnie blir deretter løslatt. Kort tid senere forsøker Arnie å stikke av fra huset deres. I sin frustrasjon sprekker det endelig for Gilbert, og han slår til Arnie flere ganger. Gilbert blir forferdet over seg selv, løper sin vei og kjører vekk i lastebilen sin. Arnie løper også sin vei og finner veien hjem til Becky. Hun lar ham overnatte der (og hjelper ham med å overvinne hans akvafobi) til Arnie kan bli hentet av søstrene hans.

Gilbert blir tilgitt av Arnie etter at han beklager for oppførselen sin. Gilbert lover at han ikke skammer seg over moren sin, og at han ikke vil la Arnie bli skadet flere ganger. Gilbert introduserer moren sin for Becky, noe han hadde vært motvillig til å gjøre tidligere. Kort tid etter Arnies 18. bursdagsselskap klatrer Bonnie opp trappen til andre etasje, til soverommet hennes, for første gang siden ektemannen hennes begikk selvmord mange år tidligere. Arnie forsøker senere å vekke moren sin, men oppdager at hun er død. Gilbert og Arnie ønsker ikke at det tunge liket hennes skal bli nødt til å løftes ned fra andre etasje fra huset deres med en kran. De velger isteden å tømme familiens hjem for alle eiendeler før de setter hele huset i brann.

Filmen hopper deretter ett år frem i tid, og Gilbert beskriver hva som skjedde med familien deres etter morens død. Blant annet har søsteren deres, Amy, åpnet et lite bakeri. En dag venter Gilbert og broren Arnie på at Becky, som kommer sammen med hennes bestemor, dukker opp og plukker opp de to brødrene.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]