Husleietvistutvalget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Husleietvistutvalget
HTU
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert28. mars 2000
Org.nummer982 965 691
HovedkontorFridtjof Nansens v. 19
UnderlagtKommunal- og distriktsdepartementet
Ansatte21 (2013)[1]
Nettsidehtu.no

Husleietvistutvalget (HTU) er et landsdekkende statlig spesialorgan opprettet for å løse tvister om leie av bolig. Utvalget ble opprettet av Kommunal- og regionaldepartementet i 2001 og var et prøveprosjekt, som fra oppstarten kun behandlet tvister i Oslo kommune. I 2003 ble ordningen utvidet til også å omfatte alle kommuner i Akershus fylke, og etter flere forlengelser varte prøveperioden til 31. desember 2008. Fra 1. januar 2009 ble Husleietvistutvalget gjort permanent.[2] I juni 2010 startet husleietvistutvalget opp i Bergen kommune og i oktober 2010 fikk utvalget kontor i Trondheim. Fra 1. september 2021 ble Husleietvistutvalget landsdekkende, og behandler nå alle husleietvister som gjelder leie av bolig i Norge.[3] I tillegg til å avgjøre saker om boligleie, gir Husleietvistutvalget objektiv veiledning til leietakere og utleiere om leie av bolig.[4]

HTU kan fatte vedtak i saker som dreier seg om skyldig leie, erstatningskrav, oppsigelse, mangler ved leiligheten, størrelsen på leiesummen eller partenes plikter og rettigheter for øvrig. Saken starter med at enten utleier eller leietager begjærer tvisteløsning og utvalgets tvisteløsere (jurister) gjennomfører megling mellom partene. Dersom meglingen ikke fører til forlik, blir tvisten avgjort på juridisk grunnlag gjennom et vedtak. Et forlik i HTU likestilles med et rettsforlik, det kan ikke bringes inn for domstolen og det kan tvangsfullbyrdes. Et vedtak i HTU kan likestilles med en dom i forliksrådet som kan overprøves ved stevning i tingretten. Blir vedtaket ikke bragt inn for domstolen, har det samme virkning som en rettskraftig dom og kan tvangsfullbyrdes.

Prisen på saksbehandlingen er fra 1. januar 2022 244 kroner for leietakere og 1 223 kroner for utleier og det har hittil vært kort saksbehandlingstid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]