Husholdkavaleriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«The Life Guards», Vaktskifte ved Buckingham Palace
«The Life Guards», Vaktskifte ved Buckingham Palace

Husholdkavaleriet (Household Cavalry) er et korps i den britiske hæren bestående av to regimenter som inngår i De kongelige husholdtropper.

Regimentene i Husholdkavaleriet – The Life Guards og The Blues and Royals – er blant de eldste i den britiske hæren, med historie tilbake til 1660. De har egne tradisjoner og bærer særpregede uniformer; The Life Guards har røde jakker, hvite hjelmfjær og sorte kraver, mens The Blues and Royals har blå jakker, røde hjelmfjær og røde kraver.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Husholdkavaleriet er et kavalerikorps med både seremonielle og militæroffensive oppgaver. I virksomhetsutøvelsen er korpset delt i to operative avdelinger, hver satt sammen av enheter fra de to administrative regimentene. Forvirrende nok brukes regimentsbetegnelsen også om de operative avdelingene: Household Cavalry Regiment og Household Cavalry Mounted Regiment.

Household Cavalry Regiment[rediger | rediger kilde]

Household Cavalry Regiment er den aktive kampavdelingen i Husholdkavaleriet. Den består av én eskadron fra The Life Guards og én eksadron fra The Blues and Royals, og er forlagt til Combermere kaserne i Windsor. Avdelingen er oppsatt med FV107 Scimitar stridsvogner og utfører panseroppklaring for 3. divisjon og 16 Air Assault Brigade.

Household Cavalry Mounted Regiment[rediger | rediger kilde]

Household Cavalry Mounted Regiment er Husholdkavaleriets seremonielle avdeling og utfører sine oppgaver til hest (samt noe til fots). Den består av én eskadron fra The Life Guards og én eskadron fra The Blues and Royals, og er forlagt til Hyde Park kaserne i London. Avdelingen utfører vakttjeneste ved Buckingham Palace og eskorterer regenten ved statsbesøk og lignende.

Grader og distinksjoner[rediger | rediger kilde]

Gradene og gradmerkene til underoffiserene i Husholdkavaleriet er unike i den britiske hæren.

  • stabskorporal (staff corporal) tilsvarer stabssersjant og har fire vinkler som peker opp, med krone over, på nedre erme
  • korporal til hest (corporal of horse) tilsvarer sersjant og har tre vinkler som peker ned, med krone i metall over, på skulderen
  • visekorporal til hest (lance corporal of horse) tilsvarer korporal og har tre vinkler som peker ned, med krone i tøy over, på skulderen
  • visekorporal (lance corporal) har to vinkler som peker ned, med krone over, på skulderen

Tidligere var sersjant forbeholdt infanteriet, og ingen kavaleriregimenter hadde sersjanter. Idag er det kun Husholdkavaleriet som ivaretar denne tradisjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]