Husband E. Kimmel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Admiral Husband E. Kimmel, kommandant for US Navys stillehavsflåte, med base på Pearl Harbor i desember 1941

Husband Edward Kimmel (født 26. februar, 1882 – død 14. mai, 1968) var en amerikansk marineoffiser og admiral i US Navy. Han er mest kjent for å være kommandant for US Navys stillehavsflåte da japanerne angrep Pearl Harbor i 1941.

Admiral Kimmel ble etter angrepet sammen med general Walter Short gjort delvis ansvarlige for den utilstrekkelige beredskap da japanerne angrep Hawaii. Hans militrære karriere var dermed over. Men i 1999, lenge etter hans død, ble han rehabilitert, ettersom det da kble innrømmet at han ikke var blitt gjort kjent med avgjørende informasjon som var blitt kjent i Washington D.C.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Husband E. Kimmel ble født i Henderson, Kentucky og ble uteksaminert fra U.S. Naval Academy i 1904.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Før han ble stabsoffiser tjenestegjorde han på flere slagskip, kommanderte to jagerdivisjoner, en jagerskvadron og slagskipet USS «New York» (BB-34). Han hadde også flere viktige stillinger som stabsoffiser og i marinedepartementet og gjennomførte marinens stabsskole.

Etter å ha blitt utnevnt til kontreadmiral i 1937 ble han beordret som sjef for syvende krysserdivisjon, etter et tokt til Sør-Amerika ble han så i 1939 sjef for krysserne i slagstyrken. I februar 1941 ble han sjef for US Navys stillehavsflåte, med midlertidig rang som admiral. Kimmel førte kommando fra den fremskutte basen på Pearl Harbor og ledet flåten i omfattende øvelser før utbruddet av stillehavskrigen.

Sammen med hærsjefen på Hawaii, generalløytnant Walter Short ble admiral Kimmel en syndebukk for USAs manglende beredskap før angrepet på Pearl Harbor og deres karrierer ble ødelagt. Kimmel ble avløst fra sin stilling som sjef for stillehavsflåten i midten av desember 1941 og han gikk tilbake til graden kontreadmiral.

Kontreadmiral Kimmel døde i Groton, Connecticut den 14. mai 1968.

Regabilitering[rediger | rediger kilde]

Den 25. mai 1999 vedtok USAs senat en resolusjon som frikjente Kimmel og Short

«De mottok ikke viktig etterretningsinformasjon som var tilgjengelig i Washington, DC»

uttalte senator William V. Roth jr. (R-DE), og sa at de to hadde blitt gjort til syndebukker av Pentagon. Senator Strom Thurmond (R-Sc) kalte Kimmel og Short for «de to siste ofrene for Pearl Harbor» [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]