Hungry Eyes (Merle Haggards sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Hungry Eyes» er en amerikansk countrysang med melodi og tekst av Merle Haggard. Den ble utgitt på singlen Capitol 2383 i februar 1969 og ble én av de mest berømte i hans karriere.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I slutten av 1960-årene utgav Haggard en serie med innspillinger som mange kritikere har ansett for å være ikke bare noen av hens beste verker, men også noen av de mest betydningsfulle i countrymusikkens historie. «Hungry Eyes» – noen ganger kjent som «Mama's Hungry Eyes» – er én av disse innspillingene.

Ifølge genrehistoriker Bill Malone har Haggard skrevet sangen som en tributt til sin mor og de oppofringene hun gjorde for sin familie som enslig mor (Haggards far døde da han var ni)[1] Sangen selv er ikke selvbiografisk bemerket Malone, for familien Haggard bodde aldri i en arbeidsleir.

«Det er Haggards måte å feire minnet om Oklahomans og andre som bodde i arbeidsleirer under Depresjonen og som fortsatte å eksistere gjennom forfølgelse og lidelse for å overføre deres kultur til California», skrev Malone.[1]

«Hungry Eyes», hvis mørke tone understreker den håpefulle fortvilelsen til dets hovedsubjekt, Mama, var et spor på Haggards album, A Portrait of Merle Haggard, fra 1969.

Musikkritiker Mark Deming bemerket at sangen var blant Haggards fineste spor på albumet. «Silver Wings» og «Workin' Man's Blues» var de to andre.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Daniel (Steinar Danielsson)har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Mammas sølvgrå hår». Platfoots har spilt inn sangen. Den ble utgitt på singlen Cattle CA 1001 i 1970.[2]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Sangen nådde en førsteplass på Billboard Hot Country Singles-listen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Malone, Bill: "The Smithssonian Collection of Classic Country Music" (inkludert i en liten bok i åttevolumssettet The Smithsonian Collection of Country Music. Smithsonian Collection 1981)
  2. ^ Se plateetiketten