Hundvåg bydel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hundvåg nord for Stavanger sentrum

Hundvåg bydel er en bydel i Stavanger. Bydelen er forbundet med Stavanger medBybrua- åpnet i 1978- til Storhaug.

Bydelen Hundvåg er på 6,41 kvadratkilometer, og har 12 631 innbyggere (i 2007). Folketallet har økt med 873 personer siden år 2000 (7,6 %). Øyahuset er Hundvågs bydelshus og er i bydelssenteret Hundvågkrossen. På Buøy ligger Rosenberg Verft.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bybroa som forbinder Hundvåg bydel med Stavanger sentrum. Foto: Graeme Maclean, 2005.

Bydelen ligger nord i Stavanger, og består foruten av den største øya Hundvåg (4,7 km²), av øyene Grasholmen, Sølyst (120 dekar), Engøy (0,171 km²), Buøy (675 dekar), Bjørnøy, Roaldsøy (0,252 km²), Ormøy, Steinsøy og noen mindre øyer, holmer og skjær. Sundet mellom Buøy og Hundvåg er utfylt.

Lundehaugen er øya Hundvågs høyeste punkt og ligger 35 meter over havet. Nest høyest er Drageberget på Austbø (30 moh.).

På Buøy finner vi Dalehaugen, som rager 31 meter over havet. Buøy fikk sin vanntank i 1920. Vanntårnet er bygd på øyas høyeste punkt. Tårnet er 17,5 meter, og er tre meter i diameter.

Høyeste punkt på Roaldsøy er 18 moh. og på Bjørnøy 17 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2001 ble sporene etter de aller første bosetterne på Hundvåg avdekket. Boplassene på Austbø er 9500 år gamle, og er dermed også blant de eldste i landet. Boplassene lå helt i strandkanten da de var i bruk. På den tiden sto havet 16 meter høyere enn i dag.

De eldste sikre sporene etter de første bøndene på Hundvåg er fra slutten av yngre steinalder, for ca 4200 år siden. På Austbø ble det funnet forkullet korn i en grop under en rund steinhelle, C14-datert til å være 4200 år gamle, og er dermed det hittil eldste kornfunnet i Norge.

Mariakirken på Austbø er en nå nedrevet steinkirke fra middelalderen, som lå på Austbø, det høyeste punktet på øyen Hundvåg i Stavanger. Mariakirken på Austbø skal ha vært bygget i romansk stil, omtrent 30 meter lang og 15 meter bred, antakeligvis fra tidlig 1100-tallet. Kirken var sannsynligvis et privatkapell knyttet til gården Austbø. Gårdene Austbø og Husebø hørte sannsynligvis sammen i eldre jernalder og kan ha hatt navnet Bø. De ble etterhver eid av Apostelkirken i Bergen, noe også Mariakirken kan ha gjort.

Skjærgårdshuset, også kjent som "Galeien" for lokalsamfunnet, er et populært samlingssted for lokalsamfunnet. Her arrangeres det konserter, stand-up og har mat servering hver dag. I de siste årene har det blitt arrangert "Hundvåg festivalen", den går av stabelen som regel i slutten av August. Her spiller artisten Ingve "Goggen" Gottschalksen, som er populær i Stavanger regionen og sørger for en utrolig stemning.

Hundvåg bydelshus[rediger | rediger kilde]

På Hundvåg bydelshus blir det avhold ungdomsklubb tre ganger i uken.

RogalandCrew arrangerer også datatreffet HundvågLAN to ganger i året – en gang på våren og en gang på høsten.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Bybrua går fra fastlandet til Sølyst. Buøy ble knyttet til Engøy og Sølyst med to broer i perioden 1968 til 1972. Engøybrua over Engøysundet mellom Sølyst og Engøy er 388 meter lang. Pyntesundbrua over Pyntesundet forbinder Engøy med Buøy.

Øst for øya Hundvåg forbinder Kallagsundet bru Hundvåg med Bjørnøy. Skadesund bru forbinder videre Bjørnøy med Roaldsøy, som igjen er knyttet til Ormøy med en molo.

Delområder og grunnkretser[rediger | rediger kilde]

Grensene for delområdene i Stavanger følger ikke helt grensene for bydelene. Hundvåg er inndelt i disse to delområdene :

Det er 25 grunnkretser i bydelen, hvorav 1 ligger utenfor delområdene over, nemlig Bjørnøy/Roaldsøy/Ormøy/Steinsøy, som ligger i Øyane delområde.

Hundvåg består av to valgkretser: Buøy/Hundvåg og Roaldsøy.[1]

Bydelsutvalg[rediger | rediger kilde]

Hundvåg bydelsutvalg er et politisk utvalg som skal være bindeledd mellom bydelens og byens sentrale organer. Det skal ta initiativ i saker som gjelder bydelen og har uttalerett i en rekke kommunale saker. Utvalget tildeler også midler til det frivillige organisasjonslivet i bydelen.

Utvalget består av 11 medlemmer med varamedlemmer valgt av bystyret.

  • Sammensetning 2007-2011:

Ap 3, V 1, KrF 1, H 4, FrP 2

    • Leder: Egil Olsen (H)
    • Nestleder: Olaug Tveit Pedersen (A)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]