Humanistiske sosialdemokrater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Ser ikke ut til å være aktiv. er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Forening for Humanistiske sosialdemokrater i Norge (HS) ble stiftet 13. mars 2006 i Oslo Arbeidersamfunn. Foreningens formål er å prege arbeiderbevegelsens livssynspolitikk i retning av en livssynsnøytral stat.[1]

Initiativet til stiftelsen ble tatt av Vinjar Tufte, Levi Fragell og Per Kristian Hansen. Foreningen hadde ca. 50 medlemmer på stiftelsestidspunktet. Framtredende medlemmer er blant andre Bjørn Bjørnsen, Eirin Kristin Sund, Reiulf Steen, Arild Knutsen, Bernt Hagtvet og Ronnie Johanson.

HS bygger på humanisme, menneskerettigheter og på ideene i den demokratiske sosialisme og vil arbeide for at dette som livssynsgrunnlag gjenspeiles i Det norske Arbeiderpartis politikk.

HS har som oppgave å:

  • Bidra til at Det norske Arbeiderparti arbeider med å integrere likestilling mellom ulike livssyn i partiets dokumenter og i partiets politikk.
  • Ta aktivt del i arbeiderbevegelsens politiske og faglige arbeid for velferd, rettferdighet og fred, og for å sikre en rettferdig og forsvarlig forvaltning av miljø og ressurser, både nasjonalt og globalt. På det partipolitiske plan foregår arbeidet gjennom Det norske Arbeiderparti.
  • Styrke og utvide det humanistiske / mellommenneskelige fellesskapet på arbeidsplasser, og i politiske og faglige miljø. HS skal samtidig bidra til forståelse og respekt mellom alle tros- og livssynsbevegelser.

Initiativet til dannelsen kan delvis forklares med Gjønnes-utvalgets utredning om statskirkens framtid i Norge, og delvis med at arbeiderbevegelsen allerede i lang tid har hatt organisasjonen Kristne Arbeidere [1], stiftet i 1939 som Norges Kristne Arbeideres Forbund.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]