Hullet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hullet
orig. Le Trou
Generell informasjon
Prod.landFrankrikes flagg Frankrike
Lengde132 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiJacques Becker
ProdusentSerge Silberman
Manusforfatterdreiebok:
Jacques Becker
José Giovanni
Jean Aurel
roman:
José Giovanni
SjeffotografRobert Le Febvre
Eksterne lenker

Hullet [1] (fransk originaltittel:Le Trou) er en fransk langfilm fra 1960 regissert av Jacques Becker basert på en roman av José Giovanni.

Handling[rediger | rediger kilde]

Gaspard, en veldig høflig fange, flyttes til en annen celle (blokk 11, celle 6) sammen med fire andre innsatte. Gaspard mottar en matpakke fra sin elskerinne, og må se på når en fengselsbetjent hakker opp pølsene og tømmer ut alt syltetøyet på jakt etter skjulte verktøy. De fire celle-kameratene forventer lange fengselsstraffer, alt fra 10 år til muligens henrettelse med giljotinen. Men de har en allerede plan om hvordan de kan stikke av. Gaspard selv står anklaget for drapsforsøk mot hans kone, og står overfor en mulig dom på opp mot 20 år i fengsel.

De andre fangene deler etter hvert sin flukt-plan med Gaspard: Å grave et hull gjennom gulvet for å komme til en underjordisk korridor. Men rett før de planlegger å stikke av, får Gaspard beskjed om at hans kone har trukket tilbake alle anklagene mot ham, og at han snart kommer til å bli løslatt. De andre fangene blir bekymret for at Gaspard kanskje har forrådt dem. I tillegg er det en risiko for at Gaspard også kan ha blitt narret - ettersom de som driver fengselet har et rykte på seg for å bytte informasjon fra fangene, mot påståtte muligheter for å bli løslatt. Hvorvidt hans kone faktisk har henlagt anklagene, blir aldri avslørt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]